Пазарът на недвижими имоти в Испания се насочва към втори срив за десетилетие

Според експертите цените на жилищата в страната ще се понижат с до 15% през тази година

08:42 | 12 юни 2020
Обновен: 08:45 | 12 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Испанският пазар на недвижими имоти, чиято стойност възлиза на над 6 трлн. евро, се насочва към пореден колапс, прогнозират икономисти, които изследват влиянието върху търсенето на имоти в резултат от строгите ограничителни мерки срещу коронавируса в Европа, съобщава Bloomberg.

Все още е твърде рано да се изчисли точният размер на нанесените щети върху търсенето от здравната криза, която започна през март. Но според експерти, които изследват испанския пазар, цените на жилищата в Испания през 2020 г. ще се понижат с от 6.5% до 15%.

„Намираме се в ситуация на спад на цените, която ще стане очевидна през септември“, коментира Гонзало Бернардос, професор по икономика, който ръководи магистърска програма по брокерство в Университета в Барселона. „До края на годината цените ще отчетат спад от 12%, тъй като това вероятно е най-тежката икономически криза в историята ни“, допълва той.

Предходният срив на пазара на недвижими имоти в Испания бе в началото на 2014 г. Други експерти, които прогнозират срив в цените от над 10% през тази година, са Реймънд Торес от базирания в Мадрид тинк танк Funcas и Алехандро Инуриета, консултант по недвижими имоти и бивш икономист в Министерството на икономиката на Испания. Фернандо Родригез де Акуна, директор на базираната в Мадрид консултантска фирма R.R de Acuna & Asociados, прогнозира спад на цените от 6.5%.

Консултантите обясняват, че никой фактор не е по-важен за цените на жилищата като състоянието на пазара на труда и икономическите перспективи. Според прогноза на Испанската централна банка при най-лошия сценарий брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 15% през тази година, докато нивото на безработицата може да се покачи от 14% преди пандемията до между 18.1% и 23.6%.