Рентабилни ли са инвестициите в имоти след пандемията?

Наложените от правителствата блокади за овладяването на COVID-19 предизвикаха безпрецедентни промени в начина, по който живеят и работят милиарди хора

16:18 | 1 юни 2020
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Короновирусната пандемия опразни офиси и затвори магазини, но напълни складовете и засили търсенето на площи за работа от вкъщи, карайки инвеститорите да се чудят дали трябва да бягат от недвижимите имоти или да удвоят залога си върху тях, пише Investor.bg.

Имотите отдавна са смятани за начин за балансиране на инвестиционния портфейл и са предпочитани от пенсионни фондове и застрахователни компании, търсещи активи, които комбинират увеличаване на стойността на капитала, предлаган от акциите, със сигурен доход по подобие на облигациите.

Но наложените от правителствата блокади за овладяване на COVID-19 предизвикаха безпрецедентни промени в начина, по който живеят и работят милиарди хора, подкопавайки стойностите и перспективите пред наемите в търговски центрове и небостъргачи и превръщайки инвестициите в имоти в далеч по-голям хазарт.

„Не е ясно дали ще видим по-голямо търсене на недвижими имоти заради социалното дистанциране или по-малко заради работата от вкъщи“, казва Джо Стадлър, ръководител на отдела на UBS за работа с хора с ултра голямо богатство, и допълва, че тази загадка е от ключово значение за клиентите.

Милиони служители в момента работят от вкъщи, а онлайн продажбите на Alibaba и Amazon рязко нараснаха.

Savills прогнозира, че наемите на първокласни офиси в Европа ще намалеят с между 2% и 10% тази година, а доходността през първото тримесечие от първокласни търговски центрове на Стария континент се е понижила с 39 базисни пункта до 5,1% спрямо 2019 г.

За сметка на това търсенето на логистични имоти може да нарасне с 14-18 млн. кв. м на година през идните две-три години в САЩ, сочат данни на компанията за индустриални имоти ProLogis.

А някои от най-смелите инвеститори не само продължават да се придържат към имотните активи, но и увеличават дяловете си.

Данни на компанията за проучване на алтернативни активи Prequin показват, че фокусирани в Европа имотни фондове са привлекли 13,2 млрд. долара от инвеститори между 1 април и 28 май, най-големия обем за тримесечие от края на 2017 г., а от тримесечието остава още един месец.

Замяната на офиси и магазини със складове и индустриални имоти изглежда просто решение. Но някои анализатори и консултанти са сигурни, че промените в начина, по който светът използва недвижимите имоти, ще са по-дълготрайни от пандемията, а радикални промени в портфейла сега може да струват скъпо на инвеститорите.

Компании като Columbia Threadneedle потвърдиха „неутрални“ позиции по отношение на имотите тази седмица, а много от най-големите фирми в света изпратиха смесени сигнали за бъдещите си нужди от недвижими имоти, засилвайки несигурността за собствениците.

Mastercard, Visa и American Express изключват бърза възвръщаемост от офиси и може да консолидират сградите си, ако служителите предпочитат да работят от вкъщи.

Други като Exane, част от BNP Paribas, разширяват офисите си. Преди две седмици Exane заяви, че ще наеме 3700 кв. м в Лондон от Great Portland Estates за бизнеса си с акции.

Още по темата прочетете в Investor.bg.