Начинанията на най-богатия чех Петр Келнер в Китай удариха на камък

Богатството на чешкия милиардер е намаляло най-много през тази година спрямо останалите най-богати хора в Източна Европа

15:49 | 1 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водещата цел на чешкия милиардер Петр Келнер бе чрез настъплението си в Китай да увеличи богатството си. Но вместо това той наблюдава срив на потребителските кредити заради последствията от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Това му струва 2.5 млрд. долара от януари насам, а въпросите за следващите му стъпки по отношение на експанзията в Азия се засилват. През ноември компанията Home Credit NV, която е собственост на Келнер, се отказа от план за първично публично предлагане за 1.5 млрд. долара на борсата в Хонконг, след като инвеститорите настояваха за по-ниска пазарна оценка. А сега икономиката на Китай се забавя и потребителските кредити намаляват заради строгите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, което създава допълнителни трудности за компанията на Келнер.

Богатството на Келнер, което сега възлиза на стойност 10 млрд. долара, отчете най-големия спад през тази година в сравнение с останалите най-богати хора в Източна Европа с изключение на Русия. Това се случи предимно заради понижаването на стойността на неговия дял в Home Credit на стойност 1.5 млрд. долара. Сега делът му се оценява на 2.8 млрд. долара, показват изчисления на Bloomberg Billionaires Index.

„Коронавирусната пандемия ще продължи да оказва негативно влияние върху бизнеса на компанията“, коментира говорителят на Home Credit Милан Томанек. „Точното определяне на ефекта в този момент, когато пандемията все още не е приключила, би било спекулация“, смята Томанек.

Кой е Петр Келнер?

Петр Келнер е роден в Чехословакия през 1964 г. Той следва икономика и работи като продавач за дистрибутор на офис оборудване малко след свалянето на комунистическия режим в страната през 1989 г. През 1991 г. Келнер създава фонд и с помощта на чуждестранни инвеститори придобива дялове в 202 компании, като впоследствие основава холдинговата компания PPF.

Днес операциите на PPF обхващат финанси, телекомуникация, биотехнологии и недвижими имоти, а Келнер контролира близо 99% от компанията. Подразделението Home Credit, което е основано през 1997 г., вече е една от най-големите компании за потребителски кредити в Централна и Източна Европа.

Опитът в Китай

Компанията влезе на пазара в Китай за първи път през 2007 г., като тя оперира в страни, където търсенето на потребителски кредити расте паралелно с доходите на населението.

Сега икономиката на Китай отваря отново, а влиянието от ограничителните мерки ще е все по-очевидно. „По-малко хора имат желание да си организират пътувания до далечни дестинации и по-малко хора са склонни да си купят луксозна чанта или автомобил.

Покупката на автомобил не се счита за необходимост сега, защото потребителите могат да изберат да работят от вкъщи“, обяснява Джеймс Чанг, партньор в подразделението на PwC в Китай. „Тези фактори продължават да оказват негативно влияние върху обема на нови потребителски кредити“, допълва той.