PPF Group е осъществила придобиването на Telenor в Централна и Източна Европа

Продажбата се случва на фона на промени в бранша в България

21:06 | 31 юли 2018
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Финансово-инвестиционната корпорация PPF Group на чешкия милиардер Петър Келнер съобщи във вторник, че е осъществила официално придобиването на телекомуникационните активи на норвежкия телеком Telenor в Централна и Източна Европа, тоест в България, Унгария, Черна гора и Сърбия.

Това се случва само ден, след като Европейската комисия одобри оценяваната на 2,8 млрд. евро сделка. От дружеството поясняват, че са платили трансакцията, която е най-голямата в телекомуникационния сектор в Централна и Източна Европа от 2011 г. насам, със синдикиран заем. Самата сделка бе обявена през март.

Активите на консорциума към 31 декември 2017 г. надхвърлят 38 млрд. евро. Бизнесът на Келнер се простира в множество пазарни сегменти като банкови и финансови услуги, телекомуникации, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и селско стопанство - от Европа до Русия, САЩ и Азия.

Интересите на чешката група включват и медийния пазар в България. Преди няколко месеца PPF сключи сделка с шведската Modern Times Group (MTG) за придобиването на 95 на сто от "Нова Броудкастинг Груп", както и с Eastern European Media Holdings за останалия дял. На сделката за 185 млн. евро обаче бе дадена червена светлина от страна на Комисията за защита на конкуренцията с мотива, че ще засили и без това господстващото положение на медийната група. Срокът за обжалването пред Върховния административен съд изтича в четвъртък.

Продажбата се случва на фона на промени в бранша в страната ни. В края на септември имаше друга голяма новина в телекомуникационния сектор у нас. Тогава компанията майка на Мтел Telekom Austria Group обяви, че планира ребрандирането на своите оператори, като ще заложи на местния бранд A1 в страните, в които оперира.

Вижте повече на Investor.bg.