Испания отново въвежда ограничителни мерки срещу Covid-19 в Каталуния

От днес влизат в сила строги мерки срещу разпространението на коронавируса в област с население от близо 210 хил. души

16:35 | 4 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка:Angel Garcia/Bloomberg
Снимка:Angel Garcia/Bloomberg

Каталунското правителство в Испания въведе отново строги мерки срещу разпространението на коронавируса, които ще са в сила за област с население от 210 хил. души заради ръст на новозаразените с Covid-19 там, съобщава BBC.

Каталунският премиер Куим Тора заяви, че според новата заповед няма да е позволено влизането и излизането от област Сегрия. Това е земеделски регион, който се намира на запад от Барселона.

Мерките влизат в сила от събота следобяд, като според разпоредбите непостоянните жители ще имат право да напуснат областта в рамките на деня. Каталунският регион е един от най-тежко засегнатите от коронавируса в Испания.

В Каталуния до петък са потвърдени 72 860 случая на коронавирус и 12 586 смъртни случая. Общо в Испания са регистрирани около 250 хил. души с Covid-19, като жертвите от болестта достигат почти 30 хиляди.

„Правим стъпка назад, за се предпазим и да ограничим разпространението на коронавируса“, заяви Тора. Също така местната власт препоръчва на гражданите да не пътуват от един до друг град в областта. Забраняват се събирания на групи от над 10 души на едно място, като ще се въведат и специални мерки за безопасност в старческите домове.

В петък бе изградена полева болница в района с капацитет за лечение на до 105 пациенти при необходимост.