Официално: "Света София" в Истанбул отвори като джамия

Гърция отбелязва днешния ден като ден на траур

19:44 | 24 юли 2020
Обновен: 19:44 | 24 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

„Света София“ в Истанбул вече официално отново е джамия. В обедните часове от деня турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпълни първата петъчна молитва след 86 години заедно със стотици вярващи, пише Zeit.bg. При откриването на церемонията държавният глава рецитира части от Корана. 

Още по темата

500 високопоставени лица бяха обявили участието си в молитвата. Президентът и няколко министри коленичиха върху сини килими в началото на церемонията. С Ердоган пътуваха неговият зет Берат Албайрак, който е и министър на финансите.

В „Света София“ проузвачаха гласовете на духовници, облечени в бели одежди, рецитиращи Корана. Образите на Божията майка и Исус, гледащи към молещите се мюсюлмани, бяха покрити с бяло платно.

Директорът на дирекцията по религиозните въпроси "Диянет" Али Ербаш изтъкна в своята проповед, че това е благословен ден за Турция и исляма. Мюсюлманите призоваха Ербаш да отстоява мира, толерантността и справедливостта по целия свят в контекст на идеологията на исляма. Той подчерта, че „Света София" също е отворена за всички искрени хора.

Някои вярващи преди това бяха отседнали в палатки пред джамията. Полицията ги помоли да носят маски и да спазват минимална дистанция. Преди обед в петък журналистите съобщиха за огромни тълпи от хора, които стоят близо един до друг. Много места бяха затворени за движение още през нощта. Над 20 хил. полицаи бяха включени в опазването на реда.

Върховният административен съд в Турция отмени статута на „Света София“ като музей преди две седмици. Тогава Ердоган нареди тя отново да стане джамия. Той определи това „мечта на своята младост“, която се сбъдна.

„Света София“ е построена като църква през VI век  век след Христа и след завладяването на Константинопол (днешен Истанбул) е превърната в джамия от османците. През 1934 г. става музей по заповед на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Настоящата промяна в статута е критикувана остро в международен план. Православните църкви в Гърция и САЩ честват днешния ден като "ден на траура". По обяд камбаните на много православни църкви в Гърция и Кипър забиха. Кипърският архиепископ Хризостомос разкритикува превръщането на „Света София“ в джамия като "неприемливо и престъпно".

Нобеловият лауреат по литература Орхан Памук заяви, че трансформацията противоречи на намеренията на Мустафа Кемал Ататюрк. Неговата цел за Турция е била да бъде светска ислямска република като част от мащабната европейска култура и цивилизация. Опонентите на решението на Ердоган обаче не са достатъчно убедителни и трудно ще бъдат чути.