Гърция стимулира икономиката с приватизация на пристанища

Страната бързо се превръща в танспортен хъб в Средиземноморския регион

09:41 | 23 юли 2020
Обновен: 09:41 | 23 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гърция залага на приватизацията на още регионални пристанища, за да утвърди статута си на транспортен хъб и да подкрепи възстановяването на икономиката от дългогодишната дългова криза и ударите на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Според плана държавният фонд по приватизация на средиземноморската страна още в началото на следващата година ще стартира тръжна процедура за още две пристанища – Ираклейо и Волос. Последните процедури бяха за пристанищата в Александруполис, Кавала и Игуменица, припомни Рикардо Ламбирис, изпълнителен директор на Гръцкия фонд за държавни активи.

Пристанището в Пирея, което е най-голямото в Гърция, се превърна във водещо пристанище на Средиземноморието и в четвъртото по големина в Европа, след като китайската Cosco Group купи мажоритарен дял от него през 2014 г. Гърция също така през 2018 г. завърши продажбата на дял от 67% на пристанището в Солун, което е второто по големина в страната.

„С приватизацията на регионални пристанища в комбинация с вече развития потенциал на пристанищата в Солун и Пирея, Гърция бързо се превръща в транспортен и логистичен хъб за региона“, коментира Ламбирис. „Развитието на пристанищата ще доведе до икономически растеж, тъй като те имат значителен оперативен потенциал“, уточнява той.

БВП на Гърция се сви с близо една четвърт по време на дълговата криза, която удари страната преди десетилетие. Сега очакванията са гръцката икономика да се свие с близо 8% през тази година заради влиянието на коронавирусната пандемия. Нивото на безработица в страната все още е най-високото в Европа.

Развитието на транспорта би могъл да помогне за възстановяването. Пристанищата Игуменица и Александруполис са разположени в двата края на магистрала Егнатия Одос, която пресича Северна Гърция и свързва Италия с Турция, а Александруполис също осигурява лесен достъп до Балканите.

А именно повишаването на транспортната активност може да помогне за възстановяването на гръцката икономика. Също така увеличаването на капацитета за внос и съхраняване на природен газ е друг потенциален източник на растеж, обяснява Ламбирис. Gastrade SA разработва плаваща конструкция за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ в близост до Александропулис. А пристанището в Кавала се намира в близост до мястото, където се планира да бъде изградено подземно хранилище за природен газ.

„Covid-19 само засили решимостта ни да продължим с приватизационната програма в услуга на общественото благо“, каза Ламбирис. По думите му има голям набор от проекти, които се очаква да бъдат завършени през 2021 г.

Изследване, публикувано миналата седмица от базирана в Атина фондация за икономически изследвания, показа, че приватизацията повишава гръцката икономическа продукция средно с около 1 милиард евро (1,1 милиарда долара) през всяка година от 2011 до 2019 г.