Гърция: Ще направим всичко необходимо за защита на суверенитета ни от Турция

Гръцкото правителство надига глас и за намерението на Анкара да превърне църквата "Света София" в джамия

09:11 | 3 юли 2020
Обновен: 09:13 | 3 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гърция е готова да започне преговори с Турция по редица двустранни въпроси, но правителството в Атина е категорично, че ще направи всичко необходимо, за да защити своя суверенитет, съобщава Bloomberg. 

Отношенията между двете страни са обтегнати през последните месеци, след като през ноември турският президент Реджеп Ердоган подписа споразумение за сътрудничество с Либия. Именно това подтикна Турция да настоява за права върху определени зони в Средиземно море, за които Атина твърди, че са гръцки спрямо международното право.

„Ако единственото несъгласие, което има между двете страни, е относно изключителната икономическа зона, тогава сме готови да седнем на масата за преговори с Турция и да обсъдим въпроса“, коментира заместник-министърът по външните работи на Гърция Милтиадес Варвициотис. По думите му Гърция е отворена да обсъжда и теми за икономиката, туризма, коронавируса и миграционния поток.

„Но ако целта на Турция е да оспорва гръцкия суверенитет над островите в Егейско море, тогава отговорът ни е "не". Не обсъждаме суверенитета си, няма да се откажем от гръцка земя и ще направим всичко необходимо, за да я защитим“, заяви той.

Напрежението нараства и заради намерението на Турция да превърне църквата „Света София“ в Истанбул в джамия. Ердоган отдавна настоява за това, като отхвърля критиките на САЩ и Гърция. Храмът, който е включен в списъка на ЮНЕСКО, има специфично значение за гърците. Атина го разглежда като един от най-важните символи на християнството и като наследство от православната традиция още от времето на Византийската империя.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас коментира в четвъртък, че спорът за църквата „Света София“ не е двустранен проблем, а световен. Той обясни, че Гърция ще изчака официалното решение на Турция.