Chevron купува Noble Energy за 5 млрд. долара

Това е ясен вот на доверие за бъдещето на американската шистова промишленост

16:12 | 20 юли 2020
Обновен: 16:24 | 20 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Chevron се съгласи да купи акции на Noble Energy на стойност 5 милиарда долара, съобщава Bloomberg.  

Придобиването е първата голяма сделка, след като коронавирусът предизвика силен спад в цените на петрола. Това е ясен вот на доверие за бъдещето на американската шистова промишленост, дори когато тя изпитва трудност с адаптацията към по-ниските цени на суровината. 

„Силният ни баланс и финансова дисциплина ни дават гъвкавост да бъдем купувач на качествени активи в тези предизвикателни времена“, каза главният изпълнителен директор на Chevron Майкъл Вирт в изявление в понеделник.  По неговите думи това е рентабилна възможност за Chevron да придобие допълнителни доказани резерви и ресурси.  

Сделката оценява Noble на 10.38 долара за акция, което се равнява на премия, по-висока със 7.5% спрямо нивата на затваряне в петъчната сесия. Общата стойност на сделката, заедно с дълговете, възлиза на 13 млрд. долара.

Покупката увеличава присъствието на Chevron в Пермския басейн. Това ще увеличи доказаните резерви на компанията, отчетени в края на 2019 г., с около 18%.  

Сделката е одобрена от съветите на двете компании и се очаква да приключи през четвъртото тримесечие, при условие, че получи и регулаторни одобрения.  

Миналата година Chevron загуби битка за придобиване на Anadarko Petroleum. Occidental Petroleum спечели с по-висока оферта, но впоследствие се наложи да се бори с големи дългове в резултат на сделката.