Moody’s: Намаляването на пътническия въздушен трафик ще продължи до 2023 г.

Разработването на ваксина ще бъде от ключово значение за възстановяването на сектора

10:54 | 17 юли 2020
Обновен: 10:55 | 17 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търсенето на въздушни пътувания няма да се възстанови до края на 2023 г. и то само, ако са налични ефективни ваксини и лекарства, смятат от Moody’s Investors Service.

Възстановяването на авиокомпаниите и летищата ще бъде съгласувано, като това ще се отрази и на лизингодателите на самолети, докато превозвачите също връщат флотите си в експлоатация, написаха в доклад анализаторите на Moody’s.

Търсенето регистрира спад от над 90% в рамките на седмици след началото на пандемията. По данни в доклада на Moody’s пътническите авиокомпании осигуряват около 3% от световния БВП.

Разработването на ваксина ще бъде от ключово значение за възстановяването на индустрията, както фундаментално, така и финансово, като вероятно ще е необходима повече правителствена подкрепа, за да се гарантира оцеляването на авиокомпаниите, заяви Moody's.

„С ефективна коронавирусна ваксина, която вероятно няма да е налична през 2021 г., а вероятно ще трябва и повече време, за да се покрият потенциални мутации на вируса и да се осигури адекватно снабдяване за населението, ще бъде необходима допълнителна държавна подкрепа за авиокомпаниите“, казват от Moody’s.

Възможно е също така да се променят пътуванията на дълги разстояния, както и да се разчита повече на партньори за съвместно извършване на пътувания.

Междувременно според Moody's необходимостта от намаляване на въглеродните емисии ще „задържи надеждата“ за доставките на Airbus A320neo и Boeing 737 Max.