Умните асистенти се преврещат в пазачи на дигиталната икономика

Проучването на ЕС за конкуренцията ще засегне Siri и Alexa

22:02 | 16 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Apple Watch и дигиталният асистент Siri в него; Amazon и колонките Echo и гласовия асистент Alexa; данните за хранителните навици, записани от свързаните с интернет хладилници - всички те са потенциални обекти в проучването за конкуренция на Европейския съюз, пише Bloomberg.  

Регулаторите, ръководени от Маргрет Вестагер, заявиха, че искат около 400 компании да допринесат за доклад, който да покаже как устройствата за интернет на нещата събират и използват данни за потребителите. Разследването идва след години на сравнително неконтролиран растеж на технологични гиганти с преносими устройства и интелигентни продукти за дома. 

Проучването на Вестагер вероятно ще разгледа въпроси като предпочитанието на Siri да използва Apple Music, а не услугата на Spotify Technology, а пред Amazon може да бъде поставен въпросът защо Alexa не позволява на потребителите да променят доставчика си на хранителни стоки по подразбиране. 

Amazon и Apple са създателите на два от най-популярните гласови асистента в света, които са вградени в милиони продукти за домашна автоматизация. Функционалностите им обикновено са ограничени за трети страни за сметка на тези, предлагани по подразбиране. 

Главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек заяви, че миналата година услугата му за стрийминг на музика е претърпяла „голям бизнес ефект“ от подобни ограничения. Amazon попадна под обстрел месец по-късно, след като Bloomberg разкри как доставчиците слушат частни записи от колонките Echo. 

Пазарът на интелигентни устройства и свързаните с тях екосистеми „се очаква да нарасне значително през следващите години“ и беше уместно да се гарантира, че конкуренцията е честна, тъй като те заемат „обичайно място в ежедневието на европейските потребители“, каза Вестагер в изявление в четвъртък.