Apple спечели правната битка с ЕС за 13 млрд. евро

Американският технологичен гигант не трябва да плаща сумата на Ирландия за данъци, реши европейски съд

12:54 | 15 юли 2020
Обновен: 12:55 | 15 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейски съд отмени решението на Европейската комисия (ЕК) да поиска Apple да плати 13 млрд. евро неплатени данъци на Ирландия, пише CNBC.

През август 2016 г. ЕК заключи, че ирландското правителство е предоставило незаконни данъчни облекчения на Apple и ѝ нареди да възстанови сумата от 13 млрд. евро.

По това време Европейската комисия заяви, че Ирландия е позволила на Apple да плаща „значително по-малко данъци от други предприятия в продължение на много години“, което означава, че американският гигант е имал право да плаща ефективна данъчна ставка на корпоративния данък от 1% върху европейската си печалба през 2003 г., която е спаднала до 0,005% през 2014 г.

Ирландското правителството и Apple решиха да обжалват решението на ЕК, като от компанията заявиха, че заповедта за връщането на данъци „противоречи на реалността и здравия разум“.

Ирландия, Apple и Европейската комисия сега имат два месеца, за да решат дали искат да обжалват последното решение на съда и потенциално да насочат случая към най-големия трибунал в Европейския съюз.

Случаят, включващ американски технологичен гигант, е особено важен и е ключова част от усилията на ЕС да се бори с данъчните измами в последните години. Той може да повлияе на начина, по който Брюксел се отнася с други компании във връзка с данъчното облагане.

Повече подобни новини четете на Investor.bg.