Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сблъсъкът на Apple с регулаторите на ЕС се решава в сряда

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 15.07.2020

11:30 | 15 юли 2020
Обновен: 11:53 | 15 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова

Сблъсъкът на Apple с регулаторите по конкуренцията в Европейския съюз се насочва към връхната си точка днес, след като вторият най-ключов съд в Европа предстои да реши дали компанията трябва да плати обратно 13 млрд. евро данъци на Ирландия. Това заяви Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Свидетели сме с ключова част от борбата на ЕС срещу твърде изгодните данъчни сделки, които компаниите сключват с различни страни“.

Елена Кирилова обясни, че в решението, издадено преди четири години, Европейската комисия в заявила, че Apple се е възползвала от незаконна държавна помощ чрез две ирландски данъчни постановления, като това е намалило данъчната й тежест в продължение на повече от две десетилетия до най-ниско 0,005% през 2014 г.

„Поражение за еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер може да отслаби или забави висящите дела срещу сделките на Ikea и Nike с Нидерландия, както и на Huhtamaki с Люксембург“.

По думите на Елена Кирилона някои анализатори въприемат спора с Apple като загуба за Ирландия, която обжалва заповедта на Европейската комисия заедно с производителя на iPhone.

Гледайте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.