Раздялата на Apple с Intel има изцяло счетоводни причини

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

14:46 | 26 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Apple иска да се освободи от хардуерната си зависимост от Intel, а това решение е свързано най-вече с желанието да компанията да намали разходите си, коментира в подкаста Update на Bloomberg TV Bulgaria Александър Бойчев, директор „Иновации“ в Investor Media Group.

Коментарът му е по повод Годишната конференция за разработчици на Apple, която се състоя тази седмица и на която Apple обяви развода си с Intel по отношение на чиповете за Mac.

„Ако погледнем структурата на разходите на Apple, най-голяма сума в момента вероятно отива за плащания към външни доставчици – за производство и закупуване на компоненти“, твърди той. „“Ако компанията може да си спести това, тя би направила всичко възможно то да се случи бързо“.

Според Александър Бойчев фактът, че компютрите Mac вече ще използват чипове на Apple, вместо досегашните процесори на Intel, е свързано с чисто счетоводни причини. То повишава печалбата и доходността на акционерите.

„А Tим Кук постави като основен акцент на своето управление увеличаването на доходността на компанията спрямо акционерите“, припомня гостът.

Във връзка с новите функции на Apple Watch за следене на качеството на съня и проследяване на процеса по миене на ръце, той твърди, че не са толкова революционни, за да повлияят силно на решението за покупка.

„Това, което винаги ме е изумявало, е как така умният часовник няма функционалност за следене на съня. Имаше приложения на трети страни, които можеха да го правят, но те не бяха толкова добре интегрирани с приложението Health“, посочва Бойчев. По думите му компанията е отговорила на тези тревоги.

Въпреки това все още има предизвикателства, които технологичният гигант трябва да преодолее, като издръжливостта на батерията на Apple Watch.

„Ако Apple не направи истинска иновация в енергийната ефективност, така че батерията му да издържа поне седмица, то една нощ ще мерим качеството на съня, но през следващата ще се наложи да зареждаме самия часовник. В момента батерията на Apple Watch издържа два дни“, посочва той.

Бойчев оценява иновациите в операционната система на умния часовник като нещо, което е добре да присъства в него, но устройството „продължава да има съществени проблеми да може да убеждава хората, които са тръгнали да си купуват часовник, че си заслужава“.