Японската централна банка запази лихвите, но не вижда бързо възстановяване

Очаква се по-задълбочен спад през тази година

08:46 | 15 юли 2020
Обновен: 12:45 | 15 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Сградата на Японската централна банка. Снимка: Bloomberg
Сградата на Японската централна банка. Снимка: Bloomberg

Японската централна банка нарисува по-мрачна картина за икономиката през тази година и остави паричната си политика непроменена, съобщава Bloomberg. От банката обаче посочиха, че остават в готовност за допълнителни действия, за да помогнат за възстановяването, ако е необходимо.

ЯЦБ запази краткосрочния лихвен процент на ниво от -0.1%, както доходността по десетгодишните облигации близо до нула. Около 96% от анкетираните икономисти преди решението прогнозираха, че централната банка няма да добави нови стимули на срещата.

Икономическите прогнози на банката, актуализирани на срещата, сочат по-задълбочен спад през тази година, но предполагат малко по-бърз подем през следващите години, въпреки че възстановяването все още ще е бавно.

Последното решение и прогнози предполагат, че ЯЦБ, подобно на много други централни банки в световен мащаб, се фокусира върху запазване на досегашната си парична политика, докато следи внимателно развитието на пандемията, корпоративната платежоспособност, безработицата и стабилността на пазара.

„Федералният резерв и Европейската централна банка не са готови да въведат нови мерки, както и ЯЦБ“, коментира Нобуясу Атаго, икономист от Okasan Securities и бивш служител на Японската централна банка.

Въпреки че Япония е изправена пред далеч по-малко смъртоносна епидемия от COVID-19, отколкото в Европа и САЩ, неотдавнашното увеличение на случаите в Токио подтикна града да повиши нивото на предупреждение в сряда. Действие, което засилва предпазливостта, както сред централните банкери, така и сред компаниите и домакинствата.

Пандемията извън бреговете на Япония също остава основен проблем. Производителите на страната в голяма степен разчитат на търсенето от пазари, където вирусът все още не е овладян.  

ЯЦБ запазва паричната си политика непроменена на последните си две заседания, но предприе бързи действия в първите дни на пандемията, като разшири покупките на корпоративни облигации и други активи, като същевременно обеща да купи толкова държавен дълг, колкото е необходимо, за да се поддържа ниската доходност и въведе две програми за кредитиране на бизнеса.

Миналия месец ЯЦБ оцени размера на двете си специални програми за финансиране на компании на 90 трилиона йени (839 милиарда долара). Изплатената сума по заемите по програмите е 22,6 трилиона йени, сочат данни на централната банка към миналата седмица. Банковото кредитиране в Япония нарасна с най-бързи темпове от почти три десетилетия миналия месец, отчасти благодарение на тези програми.

ЯЦБ

Рекордно високо банково кредитиране в Япония. Графика: Bloomberg

Докато фалитите са нараснали с 6.3% през юни спрямо година по-рано, а безработицата се е увеличила до 2.9% през май, данните показват, че усилията на централната банка и правителството помагат за ограничаване на щетите от кризата. Увеличаването на безработицата е много по-малка в сравнение с други развити икономики.

От Японската централна банка заявиха, че икономиката ще се свие с 4.7% за 12-те месеца до март 2021 г. През април оценките бяха доста по-скромни - за свиване с между 3% и 5%.

По отношение на инфлацията от централната банка на Япония прогнозират, че потребителските цени ще се понижат с 0.5% през тази фискална година.

От банката посочиха, че все още виждат растеж на цените през следващата фискална година, но не прогнозираха, че инфлацията ще се ускори до нива, доближаващи целта от 2% в обозримо бъдеще - още един сигнал, че губернаторът Харухико Курода и колегите му е малко вероятно да повишат лихвените проценти преди края на мандата му през април 2023 г.