ЕЦБ: Банките от еврозоната ще затегнат достъпа до кредити през следващите три месеца

Кредитните стандарти са като цяло непроменени за предприятия през второто тримесечие

18:25 | 14 юли 2020
Обновен: 18:25 | 14 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

През второто тримесечие на годината банките от еврозоната са запазили сравнително улеснен достъпа до кредити с подкрепата на държавните гаранции, но вероятно ще затегнат кредитните стандарти през следващите три месеца, съобщиха от Европейската централна банка във вторник.

Кредитните стандарти - т.е. вътрешните указания на банките или критериите за одобрение на заеми - са останали като цяло непроменени за заеми за предприятия, като същевременно са се затегнали допълнително за заемите на домакинства за закупуване на жилища, потребителски кредити и други заеми за домакинства през второто тримесечие, пише Investor.bg.

С кризата, предизвикана от пандемия, която блокира голяма част от икономиката на еврозоната, компаниите прибягнаха до използването на банковите кредити, за да си гарантират ликвидност, а държавните гаранционни схеми предоставиха жизненоважна подкрепа за банките да поддържат паричните потоци.

„През третото тримесечие на 2020 г. банките очакват значително нетно затягане на кредитните стандарти за заеми за предприятия, което е свързано с очаквания край на държавните гаранционни схеми в някои големи страни от еврозоната“, пише в доклад на  ЕЦБ за условията на кредитиране през второто тримесечие, публикуван на сайта на институцията.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.