Китайският внос и износ се покачват през юни въпреки нестихващата пандемия

Повишената търговска активност е сигнал, че търсенето в световен мащаб започва да се възстановява

08:46 | 14 юли 2020
Обновен: 08:52 | 14 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Вносът и износът на Китай се повишават през юни, което показва, че търсенето в страната и чужбина вероятно започва да се възстановява, дори когато пандемията продължава да опустошава световната икономика, съобщава Bloomberg.

Износът на азиатската страна се покачва с 0.5% на годишна база, докато китайският внос нараства с 2.7%. Предварителните очаквания бяха за спад както при износа, така и при вноса. Търговският излишък на Китай се свива от рекордно високото ниво през май до 46.4 млрд. долара през изминалия месец.

Изненадващият ръст се случва, когато някои развити икономики премахват ограничителните мерки срещу коронавируса, като индексите на производствената активност в световен мащаб се покачват през юни.

Доставките на маски и други медицински консумативи подкрепят допълнително ръста на износа, докато вносът се поддържа от покачването на цените на стоките и възстановяването на китайската икономика.

„Търсенето на китайски стоки се повишава на ключови пазари като САЩ и Европейския съюз, тъй като там се премахват ограничителните мерки и потребителските разходи започват да се възстановяват“, обяснява Раджив Бисвас, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в HIS Markit.

“Силното възстановяване на индекса на мениджърите по поръчките PMI в САЩ и еврозоната през юни е сигнал за предстоящо плавно нарастване на китайския износ през втората половина на 2020 г., особено когато търговците на дребно започват да се подготвят за поръчките за коледния сезон“, уточнява той.

Все пак въпреки ръста през юни, китайската търговия през първите шест месеца на тази година все още на доста по-ниски нива спрямо същия период през 2019 г. За първото полугодие китайският износ е с 6.2% по-нисък спрямо същия период от предходната година, а при вносът спадът е от 7.1%.