Великобритания насочва 705 млн. паунда за граничния контрол след Brexit

Правителството обяви, че цели да създаде най-сигурната граница в света, но плановете му бяха просрещнати с критики

13:51 | 12 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания подготвя пакет за 705 милиона паунда за управление на границите си след оттеглянето ѝ от митническия съюз, съобщава BBC. Плановете на Кралството включват нови постове за граничен контрол и увеличаване на служителите с още 500 души. 

Мерките се отнасят само за външните граници на Англия, Шотландия и Уелс. Правителството ще публикува специфични насоки за Северна Ирландия в идните седмици. 

Средствата включват до 470 милиона паунда за създаването на допълнителна инфраструктура и 235 милиона паунда за необходимите IT системи и служители. 

Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари, като в момента се намира в 11-месечен преходен период, през който настоящите търговски правила и участието ѝ в митническия съюз и единния пазар на блока остават валидни. Начинът, по който ще изглеждат отношенията между Кралството и ЕС след изтичането на преходния период зависи от това дали двете страни ще успеят да постигнат споразумение. 

Великобритания вече изключи възможността удължаване на транзитния период с цел постигането на сделка. 

„Със или без споразумение с ЕС, тези 705 милиона британски лири ще гарантират наличието на необходимата инфраструктура, технологичен и граничен персонал, така че нашите търговци да могат да управляват промените и да използват възможностите, докато поставяме основите за най-ефективната и сигурна граница в света", заяви министърът на британския кабинет Майкъл Гоув. 

Плановете на британското правителството обаче бяха посрещнати с критики. 

"Не ми е ясно как ще имаме "най-ефективната и сигурна граница в света", когато на 1 януари ще загубим достъп до Шенгенската информационна система", коментира в бившият съветник по националната сигурност Питър Рикетс в Twitter.

Мерките “са твърде малки и идват твърде късно”, коментира министърът на труда и имиграцията в сянка Рейчъл Рийвс.