Великобритания ще търси силен рестарт на икономиката с мащабни разходи

Премиерът Джонсън обещава, че държавата ще разпредели много средства за болници, училища и нови пътища

12:34 | 28 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън обеща, че Великобритания ще разпредели големи разходи за болници, училища и пътища, за да се даде силен старт на икономиката на страната след премахването на ограничителните мерки срещу коронавируса, съобщава Bloomberg. Мерките за овладяване на пандемията изпратиха страната към една от най-тежките рецесии в историята ѝ.

В интервю за Daily Mail Джонсън заяви, че страната няма да се връща към политиките на строги икономии, които бяха въведени след края на финансовата криза през 2008 г. По думите му страната ще си проправи обратно пътя с готови проекти.

„Наученият урок е, че трябва да действаме бързо и ще направим така, че да имаме планове, чрез които загубилите работата си да имат повече възможности и перспективи“, коментира Джонсън. „Със сигурност няма да се върнем към политиките на строги икономии от пред десет години“, допълни той.

Очакванията са Джонсън да представи плана за държавните разходи по време на своя реч във вторник. Междувременно финансовият министър на Великобритания Риши Сунак застава начело на нова работна група по инфраструктурата, която ще идентифицира и спомага за ускоряването на проектите. Обещанието на правителството идва в ключов момент, тъй като британската икономика през април отчете спад от 20.4%, което реално почти заличи постигнатия растеж за последните 18 години.

Кризата предизвика задълбочен вътрешен дебат в управляващата Консервативна партия, която от десетилетия защитава принципите на свободния пазар, фискалната предпазливост и либертарианството, а сега е на път да разпредели милиарди паунда, за да спаси икономиката.

В отделно интервю за британското издание Mirror Джонсън коментира, че учениците трябва да могат да посещават отново училищата от септември. Това засилва опасенията, че родителите, които не се съгласят с мярката и не изпратят децата си на училище, ще бъдат глобени. Британският министър отправи критики срещу учителите, които не са съгласни с хода. Джонсън отбелязва, че те трябва да изпълняват отговорностите сериозно.