Програмата за запазване на заетост във Великобритания достига до над 30 млрд. паунда

Общият брой на служителите, които ще получат подкрепа от държавата, се увеличава до 9.2 млн.

17:52 | 23 юни 2020
Обновен: 18:03 | 23 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британското правителство увеличи разходите по програмата за запазване на работните места в страната, а работодателите пуснаха още служители в отпуск, което е показателно, че икономиката все още трудно се възстановява от пандемията от коронавируса, съобщава Bloomberg. Така по програмата за запазване на заетост разходите вече надхвърлят 30 млрд. паунда.

Така компаниите в страната добавиха още 100 хил. служители към тези, които трябва да получават подкрепа от държавата, а общият им брой вече е 9.2 млн. Това означава, че разходите от бюджета за програмата ще се увеличат до 22.9 млрд. паунда спрямо 20.8 млрд. паунда преди седмица.

По отделна програма на правителството, чиято цел е да подпомага самонаетите лица, са одобрени 2.6 млн. души, което означава, че ще бъдат разпределени 7.6 млрд. паунда. По този начин общите разходи от държавния бюджет на Великобритания за запазването на заетостта достигат до над 30 млрд. паунда.

В допълнение, правителството в Лондон е разпределило още над 40 млрд. паунда за близо 1 млн. компании чрез програмите за кредитиране, чиято цел е да се избегнат фалити на фирми.

Британският премиер Борис Джонсън започна да разхлабва част от мерките срещу коронавируса в страната, които са в сила от март, но компаниите все още трябва да се справят със слабо търсене. Освен това страховете, че част от щетите върху икономиката от пандемията ще са перманентни се запазват.

Според публикувано във вторник проучване спадът на брутния вътрешен продукт на Великобритания се забавя през този месец, а производството започва да се възстановява, въпреки че бизнесът продължава да усеща голяма несигурност за перспективите в бъдеще.