Дежавю: Компаниите във Великобритания се готвят за твърд Brexit

Все пак остават надеждите Лондон и Брюксел да постигнат търговско споразумение до октомври

09:59 | 26 юни 2020
Обновен: 09:59 | 26 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg News
Снимка: Jason Alden/Bloomberg News

Въпреки че британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще постигне търговско споразумение с Европейския съюз до края на годината, компаниите във Великобритания вече се подготвят за възможността това да не се случи, пише Bloomberg. 

Renold, базиран в Манчестър производител от автомобилния сектор, е сред тях. Дружеството планира да премине към бързи доставки до клиентите си в идните месеци, за да гарантира, че те няма да се сблъскат с потенциални трудности по границите заради Brexit през януари. 

“Предполагаме, че ще бъде трудно”, заяви главният изпълнителен директор на компанията. “Никога не можем да разчитаме, че ситуацията ще е такава, каквато очакваме”, добави той. 

Джонсън все още е оптимистичен, че търговска сделка ще бъде постигната с ЕС въпреки месеците на трудни преговори. Дори напредък да бъде постигнат в следващите седмици - с допълнителните сесии, договорени за юли и август, компаниите трябва да направят трудни избори сега как да намалят рисковете за операциите си. 

За производствените дружества това включва запасяване отново. Луксозният производител на автомобили Bentley вече удвои капацитета на складовете си. Компанията внася около 45-процентен дял от частите, необходими в автомобилното ѝ производство, като 90% от тях идват от континентална Европа. 

“Това ни струва милиони на година”, заяви главният изпълнителен директор на производителя Ейдриън Холмарк, имайки предвид необходимостта от запасяване. “Ние ще отчетем значителен удар от “твърд” Brexit”, добави той. 

Подготовката 

Друг автомобилен производител - Vauxhall, собственост на PSA, се подготвя и за двата сденария - в случай на постигнато споразумение между Лондон и Брюксел, както и за липсата на такова. Компанията се готви и за новите изисквания по митниците, след като Кралството напусне митническия съюз на ЕС. 

Рискът от налагане на 10-проценти мита върху вноса на автомобили от Великобритания в блока - мярка, която би влязла в сила в случай на Brexit без сделка, означава, че много британски компании отлагат плановете за разширяването си. Според главния изпълнителен директор на Vauxhall компанията прави инвестиции в една от британските си фабрики, но окончателно решение за тях ще бъде взето при наличието на повече яснота около Brexit. 

Обединеното кралство и ЕС се надяват да сключат търговска сделка най-късно до октомври, тъй като блокът се нуждае от време, за да получи необходимите одобрения от страните членки преди окончателната раздяла с Кралството в началото на януари. Колкото по-дълго продължават преговорите, толкова повече разходи ще трябва да насочат предприятията, за да се защитят от възможността за Brexit без сделка.

Основните притеснения за бизнеса остават митата и възможни нарушения на потока от стоки на границата между Великобритания и ЕС. Без споразумение за свободна търговия Великобритания и блокът ще започнат да тъгуват според условията на Световната търговска организация, което значи завръщане на митата и квотите.