Великобритания запазва позицията си на финансов хъб за Европа въпреки Brexit

Кризата около раздялата на Кралството с ЕС и пандемията не нанесоха очаквания тежък удар върху британския финансов сектор

14:00 | 22 юни 2020
Обновен: 14:00 | 22 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden
Снимка: Jason Alden

Великобритания остава най-привлекателното място за чуждестранни инвестиции във финансовия сектор в Европа въпреки натиска около Brexit и икономическия удар от пандемията, съобщава Bloomberg. 

Около 40% от инвеститорите вярват, че Великобритания ще бъде по-желана за чужденците, които влагат пари във финансови услуги след Covid-19, в сравнение с 8%, които посочват същото за Европа като цяло, става ясно от изследване на EY. САЩ са най-големият източник на инвестиции във финансови услуги в Кралството, като генерират около една трета от проектите там, става ясно още от изследването. 

Чуждестранните банки контролират почти половината от всички банкови активи във Великобритания, сочат данни от 2015 г. на британския банков регулатор. И все пак изселването от Лондон към континента е далеч по-малко от очакваното след вота за Brexit, като фирмите преместиха около 1000 души до миналия септември, в сравнение с прогнозите на EY за изместването на 7000 работни места.

Според експерт на EY преговорите за Brexit отбелязват "критичен момент в историята за правителството, регулаторите и индустрията" за защита на финансовия сектор на страната.

Лондон остава доминиращият европейски град по преки чуждестранни инвестиции през 2019 г. със 67 проекта, следван от Париж и Мадрид съответно с по 29 и 24.

„Въпреки че на този ранен етап не е ясно как бъдещите проекти ще бъдат повлияни от пандемията, настроенията на инвеститорите от април тази година предполагат, че финансовите услуги във Великобритания са в силна позиция да се адаптират към промените“, смята експертът на EY.