Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Христо Панчугов: Великобритания не трябва да е пионка в навигацията си между ЕС и САЩ

Христо Панчугов, политолог, Bloomberg TV Bulgaria интервю, 18.06.2020

19:55 | 18 юни 2020
Обновен: 09:09 | 19 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

За Великобритания предстоящите ѝ преговори със САЩ за търговски споразумения са възможност да се "извиват ръцете" на Европейския съюз (ЕС). За САЩ пък това е опит да се "извиват ръцете" на Великобритания. Голямата заплаха е Обединеното кралство да не се окаже пионка, отколкото шахматен майстор в навигацията си между ЕС и САЩ, коментира Христо Панчугов, политолог, в предаването "Bloomberg TV Bulgaria интервю" с водещ Живка Попатанасова.

По темата за Brexit гостът посочи, че Великобритания е била почти винаги търговски партньор на ЕС и важен сътрудник в областта на сигурността и много други сфери. В този ред на мисли според него и за двете страни би било полезно да се намери разумна форма на сътрудничество, а не твърдият Brexit.

"Досега не наблюдавахме усилия това сътрудничество да се постави в разумни граници. Липсваше гъвкавост. Въпреки това се наблюдава промяна от срещата през тази седмица, която трябваше да намери двигател на преговорите занапред".

Две са последиците от срещата, посочи Панчугов – че липсва сериозен напредък, но че все пак и двете страни са заявили желанието си да работят усилено до края на годината да се сключи търговско споразумение. Големият проблем според него обаче е свързан с митническите проверки и компромис относно взаимните регулации.

"Очаква се германците да не позволят тяхното председателство на Съвета на ЕС да бъде белязано с провал на Brexit".

Политологът не смята, че британското правителство може да си позволи да дава повече смесени сигнали. Той очаква постигане на споразумение до края на годината и влизане в план на изпълнението му.

Христо Панчугов изтъкна, че е важно Великобритания да не продължава да бъде заложник и проводник на американските интереси.

Най-губещите от кризата и напускането на Великобритания от Съюза по думите на госта ще бъдат британските фермери и фирмите, които имат взаимоотношения с ЕС .

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" вижте тук.