Броят на безработните във Великобритания почти се удвоява заради пандемията

Данните са нов удар за Борис Джонсън, който се опитва да спаси попадналите в задънена улица преговори за Brexit

15:28 | 16 юни 2020
Обновен: 15:49 | 16 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: TOLGA AKMEN
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: TOLGA AKMEN

Заявленията за безработица във Великобритания почти се удвояват до 3 милиона по време на блокадите заради коронавирусната пандемия, добавяйки несигурност към мерките на Английската централна банка за овладяване на икономическия шок, съобщава Bloomberg. 

Броят на подалите заявления се увеличава с над 1.5 милиона в двата месеца до май, става ясно от данни на Националната статистическа агенция на Великобритания. 

Само през април безработицата се е повишила с 429 хиляди - най-големият ръст за последните шест месеца, въпреки че програмите на правителството за запазване на заетостта са предпазили милиони работни места. 

Пандемията доведе

Данните отразяват тежкия удар от пандемията върху икономиката, докато страната се насочва към най-суровия спад от 300 години насам. Отделни данни сочат, че ръстът на заплатите се забавя до най-ниските нива от 2014 г. насам. 

Ситуацията поставя премиера Борис Джонсън и центалната банка под нарастващ натиск да предприемат допълнителни мерки, за да подкрепят икономиката, която се сви с една пета през април. Очакванията са Английската централна банка да вземе решение за увеличаване на покупките си на облигации през тази седмица, а правителството да представи своите планове за насърчаване на растежа по-късно. 

Междувременно преговорите между Лондон и Брюксел се приближиха до постигането на споразумение, уреждащо отношенията на Кралството с Европейския съюз след Brexit. Представители на блока заявиха, че са уверени в готовността на Джонсън да направи компромиси, докато самият той обяви, че перспективите за сделка са “много добри”. 

Едночасова видеоконференция в понеделник между британския премиер и лидери на ЕС даде свеж тласък на попадналите в задънена улица преди това преговори, твърдят запознати източници. 

“Не смятам, че всъщност сме толкова отдалечени - това, което трябва да видим сега, са малко компромиси”, заяви Джонсън в телевизионно интервю след разговора. “Колкото по-бързо можем да го направим, толкова по-добре - не виждаме причина това да не се случи през юли”, добави той. 

Първата пряка намеса на Джонсън в дискусиите между Лондон и Брюксел, откакто Великобритания напусна блока в края на януари, бележи началото на шест седмици интензивни преговори за постигане на търговска сделка. 

След като тримесечните търговски преговори изпаднаха в безизходица, двете страни поискаха да използват срещата в понеделник, за да преценят дали споразумението все още е постижимо преди края на преходния период за Великобритания след Brexit, който изтича през декември 2020 г.