ЕС: Позицията на Лондон за Brexit ще създаде допълнителна тежест за фирмите

От ЕС отбелязват, че отказът на Великобритания да се удължи преходният период за Brexit ще е в ущърб на вече ударените от коронакризата фирми

21:30 | 9 юли 2020
Обновен: 21:43 | 9 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отказът на Великобритания да удължи преходния период за Brexit ще създаде допълнителни трудности за ударените от коронавируса фирми. Това отбелязаха представителите на Европейския съюз, докато търговските преговори между Брюксел и Лондон продължават, съобщава Bloomberg.

„От 1-ви януари 2021 г. ще настъпят неизбежни трусове, което ще засили допълнително натиска, на който предприятията са подложени заради коронакризата“, се посочва в позицията на Европейската комисия (ЕК). „Фактът, че Великобритания вече няма да участва в политиките на съюза от края на преходния период ще създаде бариери за търговията със стоки и услуги“, отбелязват от ЕК.

Европейският съюз публикува документа след разговорите между главния преговарящ Мишел Барние и Дейвид Фрост от Великобритания. В профила си в социалната мрежа Twitter Фрост написа, че значителните различия между двете страни остават, докато все още се опитват да постигнат споразумение.

Сред неразрешените проблеми, които все още се обсъждат, са достъпа на ЕС до водите за риболов на Великобритания от 2021 г., управлението на бъдещите отношения и дали Великобритания ще трябва да спазва европейските правила в области като екологията и стандартите на труд.

„Преговорите досега отчитат много малък напредък. Дискусиите ще се засилят през лятото“, уточняват от комисията.

Все пак от Брюксел обясняват, че дори да бъде постигнато споразумение, което премахва тарифите и квотите, ще има нови ограничения за бизнеса от 2021 г.

„Ще се изискват по-дълги гранични проверки, което ще създаде допълнителна административна тежест и по-дълги срокове за доставка“, посочват от ЕК. Също така фирмите ще са длъжни да докажат произхода на стоките от САЩ, за да могат да се възползват от безмитна търговия, което означава допълнителна документация.

ЕК призовава фирмите и гражданите да са подготвени и да не подценяват логистичните предизвикателства.