Богатите се оплакват от таксите за управление на богатството

Милионерите в света вече са почти 20 милиона

16:08 | 9 юли 2020
Обновен: 17:00 | 9 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Дори преди срива на пазарите през тази година най-заможните клиенти на индустрията за управление на богатството бяха недоволни от таксите, пише Bloomberg. 

Една трета от хората, притежаващи над един милион долара инвестиционни активи, не са съгласни с таксите си през 2019 г., става ясно от доклад на Capgemini. Недоволството вероятно ще нарасне на фона на волатилните пазари днес. Проучването, проведено сред над 2500 души, установява, че един на всеки петима планира да смени основната си компания за управление на богатството през следващата година, като високите такси са основната причина. 

Богатите се тревожат за прозрачността, ефективността и качеството на услугата, която получават. Те също така посочват, че предпочитат структурите на таксите да са базирани на ефективността и предоставяните услуги, а не на активите. 

Това е последният сигнал за натиска, на който е подложен сектора. По-голямата част от инвеститорите не са доволни от качеството на персонализираната информация, която получават, а около три четвърти от анкетираните обмислят предложения от нетрадиционни доставчици, включително от големи технологични компании.

Уилям Райнд, създател и главен изпълнителен директор на GraniteShares, също коментира темата, че инвеститорите все повече управляват активите си сами, вместо да използват съветници. В предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки Райнд обясни, че индивидуалните инвеститори получават повече достъп до информация чрез финансови технологии и без комисиона. 

Недоволството е факт дори когато богатите стават още по-богати. Докладът изчислява, че нетното състояние на богатите се е повишава до 74 трилиона долара в края на 2019 г., което е 8,7-процентен ръст спрямо 2018 г. Повишението е в размер на 46 трилиона долара спрямо декември 2012 г. Милионерите в света вече са почти 20 милиона в сравнение с 18 милиона през 2018 г. и едва 12 милиона през 2012 г. 

Състоянието на

Състоянието на богатите се увеличава до 74 трилиона долара в края на 2019 г. Графика: Bloomberg 

За първи път от 2012 г. насам Азиатско-тихоокеанският регион не води в ръста за миналата година, като е изместен от Северна Америка. Само САЩ имат 5,9 милиона милионери в края на 2019 г. спрямо 5,3 милиона през 2018 г., и повече от всяка друга страна. Те са следвани от Япония с 3,4 милиона милионери. След страната на изгряващото слънце в тази класация се подреждат Германия, Китай и Франция.