Един от най-старите стартъпи от Силициевата долина се готви за излизане на борсата

Palantir Technologies вече е подала документи към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ

19:42 | 7 юли 2020
Обновен: 19:44 | 7 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Palantir Technologies заяви, че е подал документи към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ за излизане на борсата, с което слага край на историята си на един от най-старите частни стартъпи в Силициевата долина, пише Wall Street Journal. 

Компанията за анализ на данни подсказва от поне пет години, че иска да стане публична. Съоснованата през 2004 г. от известния инвеститор Питър Тийл, Palantir продава софтуер, който агрегира големи обеми от данни за правителства и корпорации по целия свят. Твърди се, че анализите на базираната в Пало Алто, Калифорния, компания са помогнали на американското правителство да залови Осама бин Ладен.

Пътят към първичното публично предлагане обаче е изпълнен с препятствия. Palantir на няколко пъти не успя да изпълни обещанията си към инвеститорите, че ще генерира печалба. 

Тази година нараснаха опасенията, че плана за публичното листване на компанията може да бъде засегнато от коронавирусната пандемия, след като корпоративните клиенти обуздават разходите си.

Новините от Palantir днес не включваха много подробности. Компанията заяви, че е подала предварителни документи за регистрация към Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Съобщението не включва финансова информация, нито подсказва каква на оценка се надяват директорите на фирмата.

Повече по темата четете на Investor.bg.