Starbucks също спря рекламите си във всички социални медии

Нарастващ брой компании, включително Hershey, Coca-Cola, PepsiCo и Honda Motor, обещаха да преустановят рекламите си във Facebook

07:35 | 29 юни 2020
Обновен: 07:36 | 29 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Starbucks също спря рекламите си във всички социални медии

Starbucks е поредната компания, която обяви, че преустановява рекламите си във всички социалните медии на фона на нарастващите критики срещу платформи като Facebook, че не успяват да контролират речта на омразата и заблуждаващото съдържание, съобщава Bloomberg.

“Ще замрзим рекламите си във всички социални медийни платформи, докато продължаваме вътрешните дискусии с нашите медийни партньори и с организации за граждански права в усилията да спрем разпространението на речта на омразата “, се казва в изявление на компанията от неделя. От Starbucks добавят, че вярват, че трябва да се направи повече, за да се създадат добри и приобщаващи онлайн общности.

Нарастващ брой компании, включително Hershey, Coca-Cola, PepsiCo и Honda Motor, обещаха да преустановят рекламите си във Facebook, повишавайки натиска върху главния изпълнителен директор на най-популярната социална медиа Марк Зукърбърг да направи повече за ограничаване речта на омразата.

Facebook обяви в петък, че ще започне да маркира всички публикации, свързани с изборите, с линк, насърчаващ потребителите да разгледат новия информационен център на гласоподавателите, като в същото време разширява забраната си за речта на омразата в рекламата.

Акциите на социалната мрежа поевтиняха с 8.3% в петък – най-много от три месеца насам, след като един от най-големите рекламодатели в световен мащаб Unilever се присъедини към други брандове в бойкотирането на реклами във Facebook. Британско-холандската компания заяви, че за тази година спира да отделя средства за каналите на социалната мрежа.

Спадът в цената на акциите изтри 56 млрд. щатски долара от пазарната стойност на Facebook и намали нетната стойност на богатството на Зукърбърг до със 7.2 млрд. долара до 82.3 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg Billionaires Index. Главният изпълнителен директор на социалната мрежа се придвижи и с една позиция надолу в класацията на милиардерите до четвърто място, като той беше изпреварен от шефа на Louis Vuitton Бернар Арно. Така Арно се нареди сред тримата най-богати хора в света заедно с Джеф Безос и Бил Гейтс.