Бойкотът срещу Facebook се задълбочава

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 26.06.2020

10:38 | 26 юни 2020
Обновен: 13:36 | 26 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Бойкотът над най-голямата в света социална платформа Facebook продължава. Verizon, най-големият мобилен оператор в САЩ, спира всички рекламни договори с Facebook и Instagram. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Verizon заяви в четвъртък, че изтегля рекламите си от Facebook, докато компанията „успее да създаде приемливо решение, което да ни накара да се чувстваме комфортно“.Говорител на компанията заяви, че решението се отнася както за Facebook, така и за Instagram. То е взето, след като и други компании, включително Ben & Jerry, Patagonia и REI, също заявиха, че планират да прекратят рекламата в платформите".

Попов коментира, че реклама от Verizon беше поставена до видеоклип с антисемитска и расистка реторика.

"Движението #StopHateforProfit критикува подхода на Facebook към речта на омразата и защитата на данните и е насочено към големи рекламни клиенти в платформата. През миналата седмица група от шест организации призова рекламодателите във Facebook да спрат разходите си за платформите на социалните медии през юли. Групите - Лигата за борба с клеветата, NAACP, Sleeping Giants, Color of Change, Free Press и Health Sense - помолиха „големи рекламодатели във Facebook да покажат, че няма да подкрепят компания, за която печалбата е над безопасността“.

Вижте целия коментар във видео материала.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.