Германия ще ограничи временно Facebook в събирането на данни

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 24.06.2020

11:00 | 24 юни 2020
Обновен: 13:26 | 24 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Германските власти могат поне временно да ограничат американската социална мрежа Facebook в събирането на потребителски данни. В безпрецедентно съдебно дело Федералният съд в Карлсруе реши във вторник, че заповедта от антикартелния орган на Германия е законна. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Органът бе забранил на социалната мрежа да изисква от потребителите типово съгласие за събиране и свързване с данни. Решението също така ще даде възможност на потребителите да изберат възможността за по-малко използване на данни".

Попов коментира, че основният въпрос е дали Facebook може да създаде така наречените „супер профили“.

"Американската компания комбинира данни от собствените си услуги като Facebook, WhatsApp и Instagram с друга информация, която потребителите оставят след себе си, когато сърфират в интернет. Решението на Германия беше внимателно следено и в САЩ. Там в течение на годината социалната мрежа ще бъде изправена пред големи прегледи от страна на органите за защита на конкуренцията".

"Липсата на избор за потребителите по отношение на това колко данни искат да разкрият, не само ограничава личната им автономност, а по-скоро представлява също експлоатация на потребителите, защото конкуренцията не може да упражнява контролната си функция, смята съдът", обясни Попов.

Очаквайте видео с целия технологичен коментар.