British Airways съкращава 350 пилоти заради пандемията

Това е първата стъпка от плана на авиокомпанията да освободи близо 12 хил. служители

09:51 | 28 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
British Airways съкращава 350 пилоти заради пандемията

Авиокомпанията British Airways ще съкрати 350 пилоти, а други 300 ще постави в списък за повторно наемане при необходимост. Това се случва след постигането на споразумение след продължителни преговори между пилотния екипаж и ръководството на авиокомпанията, съобщава Bloomberg, като се позовава на британското издание The Sun.

Голяма част от пилотите, които ще бъдат съкратени принудително, работят на летище „Гетуик“ в Лондон, се посочва в публикацията на The Sun.  Капитаните и членовете на пилотен екипаж, които попадат в списъка за потенциално повторно наемане, няма да управляват самолети и ще получават половината от заплатата си. А възнагражденията на всички останали членове на пилотен екипаж в британската авиокомпания ще бъдат намалени с 15%.

Самолетният превозвач е под натиск от синдикати и депутати от британския парламент заради плана да съкрати близо 12 хил. служители, което се равнява на 30% от целия персонал на авиокомпанията. Британската комисия по транспорта обвинява авиокомпанията, че използва кризата с коронавируса като извинение за масови уволнения, докато държавата изплаща заплатите на служителите на British Airways по националната програма за запазване на заетостта. Това предизвика реакция от страна на изпълнителния директор на IAG, която е собственик на British Airways, Уили Уолш, като той заяви, че компанията се бори за своето оцеляване.

Подобно на всички компании в авиационната индустрия, IAG бе силно засегната от влиянието на разпространението на коронавируса и последвалите отменени полети. Според прогнозите загубите на авиокомпаниите в световен мащаб ще са общо на стойност 84 млрд. долара през 2020 г. Междувременно от ръководството на компанията предлагат споразумение за възнагражденията на стюардесите. То предвижда стюардесите да получават 80% от сегашната си основна заплата, като по този начин да се избегне необходимостта от по-големи съкращения на работни места.