Лондон срещу авиоиндустрията: Съкращенията на British Airways са национален позор

Напрежението между авиокомпаниите и британското правителство нараства

11:09 | 13 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Simon Dawson
Снимка: Simon Dawson

Не е типично конкурентни превозвачи да обединят усилия по каквато и да е тема в авиационната индустрия. Тази седмица обаче три от най-големите европейски авиокомпании се обединиха, като заявиха, че ще съдят британското правителство заради плановете му да поставя под задължителна карантира в рамките на 14 дни пристигащите в страната, пише Bloomberg. 

В петък British Airways, EasyJet и Ryanair заявиха, че са поискали лондонските съдии да разгледат случая около карантината. Компаниите посочиха, че правилата, които влизат в сила в понеделник, “ще имат разрушителен ефект върху британския туризъм и по-широката икономика, коствайки хиляди работни места”. Те искат правителството да се върне към правилата от плана си от 10 март, който изисква задължителна карантина само за пристигащите от страни с “висок риск”. 

Вероятно е правителството на премиера Борис Джонсън да посочи, че политическото решение е било комплексно, като ще обоснове своите мерки с препоръките на лекари и учени, смята експерт на Kingsley Napley.

Междувременно британски законодатели се обявиха против плановете на British Airways да съкрати 12 хиляди работни места заради кризата. Те посочиха, че British Airways се опитва да се възползва от ситуацията, тъй като част от заплатите на служителите ѝ се изплащат чрез държавни програми. 

Поведението на British Airways и нейната компания майка към служителите е национален позор”, твърди доклад на отдел към Камарата на общините. “Това е под стандартите, които очакваме от работодателите, особено в светлината на мащаба на данъчните субсидии и на фона на националната криза”, посочват още законодателите. 

Те призовават британските компании в сектора да отложат решенията за съкращения, докато програмите на правителството за подпомагане на заетостта са валидни, като настояват правителството да промени правилата за санкциониране на дружествата, които рязко намаляват работната си сила, докато се възползват от средствата на данъкоплатците. 

В изявление British Airways посочва, че се опитва да оцелее в коронавирусната криза и че ще запази максималния брой работни места, имайки се предвид свиващия се пазар. От компанията добавят, че правителството няма план, с който да подпомогне възстановяването на сектора.

Глобалните авиопревозвачи бяха сред най-тежко засегнатите от коронавирусната криза, като отчаяно искат да спасят летния сезон, когато обикновено пътуват милиони хора.  Международната асоциация за въздушен транспорт във вторник прогнозира, че превозвачите ще загубят общо 84 милиарда долара през тази година и почти 16 милиарда долара през 2021 г.