Ryanair нарече плана на Великобритания за въздушни мостове „идиотски“

Нискотарифната авиокомпания призова британското правителство да премахне карантината

15:20 | 27 юни 2020
Обновен: 15:20 | 27 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нискотарифната авиокомпания Ryanair отхвърли плана на Великобритания за облекчаване на изискванията за налагане на карантина за хора, пристигащи от Франция, Гърция и Испания, като я нарече „идиотска“ и призова ограниченията да бъдат премахнати изцяло, съобщава Bloomberg.

Правителството планира през следващата седмица да публикува пълен списък на страните, с които ще установи така наречените въздушни мостове - освобождавайки пристигащите пътници от самоизолация за две седмици. Надеждата е мярката да възстанови поне някакви нива на нормалност на авиоиндустрията, която е сериозно засегната от пандемията от Covid-19.

Най-големите авиокомпании, опериращи във Великобритания, искат отмяна на карантините. Представители на сектора твърдят, че правителството не е в състояние да наложи ограничения и вероятно по този начин само ще унищожи търсенето в ключово важния летен туристически сезон.

„Хиляди британски семейства пренебрегват тази безполезна карантина, тъй като има много резервациите за пътувания в Европа от Великобритания за юли и август“, обясняват от Ryanair.

Ryanair, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, заяви, че планира да изпълнява 1000 полета на ден от 1 юли. Конкурентната EasyJet също призова за прекратяване на изискванията за карантина, въведени на 8 юни.

Нивата на заразяване намаляват в повечето европейски страни и правителствата имат желание да намерят начин да позволят на милиони хора да се насладят на годишната си ваканция, като в същото време се търсят варианти за предпазване от заразяване с коронавирус.

Всички пътници, пристигащи във Великобритания ще трябва да носят маски на лицето според плана на правителството. Те също така ще трябва да попълнят формуляр, в който подробно да посочат мястото си на пребиваване при влизане в страната.