ЕЦБ осигурява ликвидност и на централни банки извън еврозоната

Към момента банката прилага програмата за покупки на облигации в размер на 1,35 трлн. евро

16:35 | 25 юни 2020
Обновен: 16:36 | 25 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) вади поредно оръжие от аресанала си в битката срещу икономическия спад вследствие на коронавируса, като създава нов инструмент за осигуряване на евра на централни банки извън валутната зона. По този начин базираната във Франкфурт институция възнамерява да помогне за облекчаване на стреса за ликвидност в резултат на пандемията, пише Investor.bg.

Управителният съвет на ЕЦБ създава механизма, наречен Репо инструмент за централните банки от Евросистемата (Eurosystem repo facility for central banks или EUREP), за да предостави предпазни репо-линии в еврото до централни банки извън еврозоната.

EUREP адресира възможните нужди от ликвидност в евро в случай на пазарна дисфункция в резултат на шока  от COVID-19, който може да повлияе неблагоприятно на безпроблемното предаване на паричната политика на ЕЦБ.

Съгласно EUREP евросистемата ще осигури ликвидност в евро на широк набор от централни банки извън еврозоната срещу адекватно обезпечение, състоящо се от деноминирани в евро търгуеми дългови ценни книжа, емитирани от централните правителства на еврозоната и наднационалните институции.

EUREP допълва двустранните линии за валутен суап и репо-линиите на ЕЦБ и отразява значението на еврото на световните финансови пазари. Инструментът ще бъде наличен до края на юни 2021 г.

Към момента ЕЦБ прилага програмата за спешни пандемични покупки на държавни и корпоративни облигации в размер на 1,35 трилиона евро. При последното заседание на Управителния съвет беше взето решение тази инициатива да продължи поне до края на юни 2021 г. Във всеки случай Управителният съвет ще извършва нетни покупки на активи, докато не прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила.

Още по темата прочетете в Investor.bg.