Златна треска: Ценният метал се отправя към 1800 долара за тройунция

Борсово търгуваните фондове, обезпечени с физическо злато, увеличаха притежаваните от тях активи до 600 тона през тази година

09:11 | 24 юни 2020
Обновен: 09:12 | 24 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото се готви за крачка към цена от 1800 долара за тройунция, което ще отвори пътя му към нови рекорди, тъй като увеличаващите се случаи на коронавирус рискуват да възпрепятстват възстановяването на световната икономика и инвеститорите търсят активи убежища, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху златото се намират с 1% над нивото, последно наблюдавано в края на 2011 г., когато ценният метал достигна най-високата си стойност в историята. Един от факторите, който в момента движи цената на златото са новоустановените случаи на Covid-19  и други показатели за разпространението на пандемията в САЩ. Това кара градските и щатските власти да обмислят забавяне или отменяне на плановете за отваряне.

Златото поскъпва през тази година на фона на това, че Федералният резерв и други централни банки понижиха лихвените проценти, докато правителствата по целия свят отпуснаха трилиони за спасяване на икономиките, засегнати от пандемията.

Заради тревогите, свързани с обезценяване на валутите и потенциално ускоряване на инфлацията, инвеститорите се обръщат към златото заради способността му да е актив, съхраняващ стойност. На фона на това, че реалните лихвени проценти в САЩ са отрицателни от Goldman Sachs Group прогнозират, че златото ще достигне рекордните 2000 долара в рамките на 12 месеца.

„Увеличаването на случаите на Covid-19 е в основата на неотдавнашния подем на фючърсите със злато“, коментира Вивек Дхар, анализатор Commonwealth Bank of Australia. Според него продължаващият спад в доходността на 10-годишните облигации ще осигури допълнителна подкрепа за златото, тъй като в сегашната ситуация то изглежда по-привлекателно за инвеститорите.

Фючърсите върху златото с доставка през август поскъпнаха с 0.6% до 1791.80 долара за тройунция на борсата Comex, достигайки най-високото си ниво от 2012 г. насам. Малко преди 9 часа тази сутрин българско време златото се търгува на цена от 1787.80 долара за тройунция.

Борсово търгуваните фондове, обезпечени с физическо злато, увеличаха притежаваните от тях активи до 600 тона през тази година.

Минните компании също се възползват от възходящия тренд. Акциите на най-голямата златна компания в света Newmont са поскъпнали с 36% от началото на годината, а на австралийският производител Evolution Mining – с 43%.