Аржентина удължава срока за преговорите за дълга си

Кредиторите разполагат с време до 24 юли

15:45 | 20 юни 2020
Обновен: 15:55 | 20 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Аржентина удължи крайния срок за притежателите на облигации да приемат предложение за преструктуриране на дълга за пети път, след като кредиторите обвиниха правителството, че се отдалечава от преговорите, съобщава Bloomberg.

Облигационерите имат разполагат с време до 17 ч. (местно време в Ню Йорк) на 24 юли да приемат предложението за дълга на Аржентина, се посочва в правителствено изявление. То разкрива още, че отсрочката ще се ползва, за да продължат да говорят с инвеститорите.

Последователните забавяния на срока не са от голямо значение за самите преговори, тъй като инвеститорите заявиха, че няма да предприемат незабавни правни действия, докато преговорите са в ход. Но след като преговорите "удариха на камък" през тази седмица, кредиторите заявиха, че обмислят „всички възможности да предявят права и искове.

Две групи кредитори в общо изявление изразяват своето недоволство заради решението за прекратяване на диалога с кредиторите в такъв критичен етап.

„Аржентина създаде пречки за постигането на договорен резултат и се опита да предизвика разделение, слагайки край на продуктивния преговорен процес“, става ясно още от изявлението. „Решението на Аржентина преди два дни да се отдалечи от масата за преговори е още по-жалко, имайки предвид колко близо сме до споразумение“.

Още по темата

Аржентина не постигна сделка с кредиторите за дълга си

По-рано през седмицата Аржентина и нейните кредитори представиха ревизирани предложения за дълг, които значително свиха разликата между двете страни. Правителството в сряда заяви, че преговорният процес е отчел разликите между основните групи на облигационери и че проучва всички възможности за възстановяване на икономическата стабилност.

Ad Hoc групата, която включва BlackRock Inc. и Ashmore Group Plc, заяви в сряда, че последното ѝ предложение би осигурило на Аржентина достатъчно фискално пространство за справяне с икономическите предизвикателства, включително 38 милиарда долара облекчение на паричния поток за девет години.

Правителството и кредиторите не успяха да се споразумеят за финалния размер на преструктурираните облигации и как начислената лихва ще се изплати на инвеститорите. Противоречия възникват и по темата и как да се структурира „инструмент за възстановяване на стойността“, който да „примамва“ кредиторите. От министерството на икономиката в страната отказаха да дадат становище по темата.

След продължителните ограничения в борбата с пандемията Аржентина е безнадеждна. Още преди настоящата криза страната се бореше със своята икономическа. Броят на хората без редовни доходи и работа нараства от месеци. Международният валутен фонд прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 5,7% в резултат на пандемията.

Bloombergtv.bg припомня, че на 23 май Аржентина стигна до фалит по отношение на дълга си за девети път. Именно тогава страната пропусна срока за лихвени плащания по облигации на стойност 503 милиона долара.