Аржентина не постигна сделка с кредиторите за дълга си

Междувременно тя обяви, че е отворена за нови оферти за преструктуриране на дълга

17:45 | 9 май 2020
Аржентина не постигна сделка с кредиторите за дълга си

Крайният срок на притежателите на суверенни аржентински облигации да приемат предложението от страна на правителство за преструктуриране на 65 милиарда долара външен дълг приключи в петък без изгледи за сделка и нейното удължаване. Междувременното тя обяви, че е отворена за нови оферти, пише Bloomberg.

Дни преди крайния срок най-големите групи кредитори вече бяха отхвърлили условията на офертата, което нанася значителни загуби върху лихвата и определя тригодишен гратисен период преди извършването на плащания.

Министърът на икономиката Мартин Гузман, който заяви в интервю миналата седмица, че правителството е готово да обсъди предложения от притежателите на облигации, за да постигне споразумение, се очаква да проведе разговор събота с президента Алберто Фернандес и по-късно да направи публично изявление за процеса на преструктуриране на дълга.

По-важният срок за Аржентина е 22 май, когато настъпва матуритетът на около 500 милиона долара забавени лихвени плащания. Ако не се постигне споразумение или не изплатят парите до тази дата, това ще доведе до неизпълнение. Аржентина подчерта, че дори преди пандемията да удари икономиката ѝ, тя не е била в състояние да изплати дължимото.

Аржентинските доларови облигации се търгуват между 25 и 30 цента за долар и са изтрили близо 40% от стойността си през тази година, което е около четири пъти повече от средното на развиващите се пазари според диверсифицирания индекс на JPMorgan Chase & Co.