Аржентинската икономика попада в перфектната буря

За девети път южноамериканската страна стигна до банкрут по дълговете си

17:15 | 23 май 2020
Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg
Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

За девети път Аржентина стигна до фалит по отношение на дълга си за девети път. Страната пропусна срок за лихвени плащания по облигации на стойност 503 милиона долара. Дълговете на втората най-голяма икономика в Южна Америка са изключителни високи още преди пандемията. Малко преди крайния срок правителството на президента Алберто Фернандес поднови предложението си за разсрочване на дълга към частните кредитори, пише Der Spiegel.

До 2 юни може да се продължи търсенето на решение относно преструктурирането на дълга с притежалите на държавни облигации, емитирани съгласно чуждестранното законодателство, съобщи Министерството на финансите в Буенос Айрес.

След продължителните ограничения в борбата с пандемията Аржентина е безнадеждна. Още преди настоящата криза страната се бореше със своята икономическа. Броят на хората без редовни доходи и работа нараства от месеци. Международният валутен фонд прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 5,7% в резултат на пандемията.

Именно това е причината Аржентина да разчита на компромис от страна на кредиторите. Например, те трябва да се откажат от част от исканията си. Основните кредитори отхвърлиха първоначалното правителствено предложение, включващо намаляване на дълга и мораториум върху плащанията до 2023 г. Сред кредиторите са инвестиционните фондове Blackrock, Ashmore и Fidelity.

Аржентина е била в процедура по дефолт осем пъти в историята си, последно през 2001 г., когато е натрупала ниво на дълг от 100 милиарда долара и е обявила държавен фалит. След това се възстановява донякъде, но винаги попада в икономически кризи.

На 20 март президентът на Аржентина Алберто Фернандес наложи някои от най-строгите мерки за ограничаване на коронавируса от разпространените в Латинска Америка. От тогава много аржентинци нямат работа и не успяват да покрият задълженията си по наеми, нито могат да плащат сметките си за ток и вода, а също да купуват и стоки от първа необходимост. В момента някои индустрии в страната се рестартират бавно, например, автомобилната - заводът на Volkswagen в Пачеко близо до Буенос Айрес е пример за това.

Броят на новоустановени инфекции в страната е сравнително висок от средата на март въпреки строгите ограничения за излизане. През последните няколко дни се наблюдава бърз ръст на новите случаи на Covid-19. Все повече и повече бедни хора биват заразени. В по-бедните квартали жителите често не разполагат със сапун и нямат достъп до вода, а в същото време цели семейства живеят заедно в една стая. При това положение дистанцията е невъзможна.

Аржентинският социален активист и университетски професор Хуан Грабой коментира в интервю за вестник „La Nación“: „Изпаднахме в „перфектната буря“: предстоящ фалит, пандемия, бедност“. Коронакризата изостря социалните неравенства. В проучване на Католическия университет UCA в Буенос Айрес пише: "Ние преживяваме не само пандемията, но и нова вълна от структурна бедност, която ще засегне преди всичко най-уязвимите части на обществото."

Според най-актуалните данни на детския фонд Уницеф малко повече от половината деца в страната са изложени на риск от бедност през втората половина на 2019 г. В края на 2020 г. броят им би могъл да нарасне до почти 59%. В бедните квартали ситуацията е още по-драматична и броят им може да надхвърли 90% през следващите няколко месеца.