САЩ ще предоставят безплатни ваксини на американци в неравностойно положение

Администрацията на Тръмп си сътрудничи с фармацевтичната индустрия, за да ускори развитието на ваксината

22:21 | 16 юни 2020
Обновен: 23:08 | 16 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Правителството на САЩ ще предостави ваксини срещу коронавируса безплатно на американците, които искат да се ваксинират, но не могат да си го позволят, заяви високопоставен представител на администрацията, цитиран от Bloomberg.  

Администрацията на президента Доналд Тръмп си сътрудничи с фармацевтичната индустрия, като целта ѝ е да има готова ваксина срещу Covid-19 до януари 2021 г., казаха двама служители във вторник.  

Въпреки че успехът не е гарантиран, официалните лица заявиха, че са предприели всички стъпки, за да се увеличи максимално вероятността изследванията да бъдат завършени и ако бъде намерена ваксина, да има достатъчно доставки, за да започне имунизацията на американците.  

Разходите се превърнаха в нарастващ проблем през последните дни, тъй като някои пациенти, болни от Covid-19, получават астрономически медицински сметки след изписването си от болниците.  

В центъра на вниманието на правителството ще бъде обхващането на всички уязвими американци, както и на служителите в критични сектори като национална отбрана и основни услуги, заявиха служителите. 

 

Министерството на отбраната придобива права и лицензионни споразумения, така че да може да увеличи производството си самостоятелно, което позволява на компаниите, разработващи ваксините, да извършват свои собствени операции по целия свят. Целта е да се гарантира, че  на първо място ще бъдат обхванати всички американци, които се нуждаят от ваксината. След това правителството ще помогне за ваксинирането на други хора по света, ако има останал излишък, казаха още те.  

Проблемът с приоритизирането на определени страни стана глобален, след като главният изпълнителен директор на Sanofi Пол Хъдсън заяви, че САЩ първи могат да получат експерименталната ваксина, тъй като страната допринесе със средства за разработването ѝ, а това предизвика възмущение във Франция.