Една икономика ще се представи по-добре от останалите в кризата

Ударът от пандемията ще е по-слаб за шведския БВП, смятат от Capital Economics

17:19 | 16 юни 2020
Обновен: 17:20 | 16 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: JONATHAN NACKSTRAND
Снимка: JONATHAN NACKSTRAND

Има една страна, чиято икономика изглежда ще се представи по-добре от останалите в коронавирусната криза - Швеция, пише Bloomberg. 

В доклад от понеделник Capital Economics представи данни, които дават известна преднина на шведската икономика. Очакванията са икономиката на Швеция да се свие с 8%, докато тези на Великобритания и Италия се насочват към спадове от между 25 и 30% - като прогнозите са за периода от четвъртото тримесечие на 2019 г. до втората половина на 2020 г. Очакваният спад за американската икономика е някъде по средата на тези числа. 

„Дори да се отчитат проблемите с данните, разликата в степента на икономическите щети, нанесени от вируса в различни страни, е поразителна“, казва Нийл Шеринг, икономист на Capital Economics. 

Швеция запази отворени магазините, фитнес залите, училищата и ресторантите по време на пандемията. Стратегията, която според правителството не е имала за приоритет икономиката, даде отражение, като страната сега има едно от най-високите нива на смъртност в света. Наскоро главният епидемиолог на Швеция заяви, че би въвел по-строги мерки, имайки предвид настоящия опит. 

Швеция обяви, че подходът ѝ е бил базиран на възприятието, че коронавирусът няма да изчезне скоро, като строгите мерки няма да са работещи в дългосрочен план. Шведите обаче започнаха да губят доверие в стратегията на правителството си на фона на растящия брой на смъртните случаи. 

Междувременно правителството и централната банка на Швеция също отбелязаха, че ранните сигнали сочат, че икономиката на страната ще понесе по-слаб удар от този на европейските ѝ партньори. Въпреки това шведският финансов министър Магдалена Андерсон заяви миналия месец, че страната се насочва към най-тежката рецесия от Втората световна война насам, като очакваният спад на икономиката е от около 7%. 

Според очаквания на Danske Bank, публикувани във вторник, икономиката на Швеция обаче ще се представи по-слабо от тези на Норвегия и Дания. Банката прогнозира спад на брутния вътрешен продукт на Швеция от 4.1% и свиване в Дания и Норвегия съответно от по 3.5%.