Политическото напрежения в Швеция расте заради отговора към пандемията

Представители на опозицията отправиха критики към премиера Стефан Льовен

09:28 | 8 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Политическото напрежения в Швеция расте заради отговора към пандемията

Премиерът на Швеция беше принуден да защити стратегията на страната за овладяване на коронавирусната пандемия на фона на атаките от опозиционните партии, че мерките срещу разпространението на вируса са били недостатъчни, съобщава Bloomberg.

Тъй като над 4500 шведи починаха вследствие на коронавируса, а по-рано главният епидемиолог на страната призна за допуснати грешки, премиерът Стефан Льовен се оказа под обстрела на критиките по време на дебат между партийните лидери, излъчен в неделя вечер.

Улф Кристерсон, лидер на основната опозиционна партия в Швеция заяви, че е имало “очевидни и фундаментални пропуски” в отговора на страната към пандемията. 

Досега законодателите в Швеция спазваха мълчаливо политическо примирие, докато обсъждаха стратегията на страната за справяне с пандемията. Това обаче се промени миналата седмица, след като водещият епидемиолог на страната  Андерс Тегнел призна, че някои от решенията му може би са били погрешни.

След като коронавирусът започна да се разпространява в Швеция Тенгел посъветва правителството да остави по-голямата част от обществото без строги мерки, като посочи, че тази стратегия ще бъде по-устойчива в дългосрочен план. Коефициентът на смъртността от коронавируса в Швеция обаче вече е сред най-високите в света и многократно по-висок, отколкото в другите скандинавски страни. Както и на други места, най-възрастните граждани на страната са особено силно засегнати.

„Не получихме навреме защитни средства в домовете за възрастни хора, въпреки че всички знаеха, че жителите им са най-уязвими“, каза Кристерсон.

Според премиера за момента няма причина Швеция да се отказва от подхода си. „Стратегията е правилната“, заяви Льовен по време на дебата в неделя, като отбеляза, че има място за подобрения в нея, включително за провеждането на повече тестове сред населението. 

Натискът върху Льовен се увеличава, след като Швеция прие коренно различен подход от останалите европейски страни, които въведоха много по-строги мерки за овладяване на пандемията. Сега шведите се сблъскват с ограничения за пътуване в Европейския съюз поради високия процент на заразени в тяхната страна. Междувременно мерките за свободно движение в рамките на блока започват да се облекчават, след като множество страни успяха да овладеят разпространението на заразата. 

Изследване от миналата седмица показа, че доверието на шведите в управлението на кризата се е понижило с почти 20 процентни пункта, като е подкрепяно от по-малко от половината от населението.

В неделя лидерът на демократите поиска отстраняването на Тегнел.