Защо брандове като Oreo се въздържат от производство на необичайни вкусове?

Редица компании ускориха производствените линии на най-популярните си артикули

13:17 | 14 юни 2020
Обновен: 14:56 | 14 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Пазаруващите се запасяват с хранителни продукти за дома и намират по-малко разнообразие по рафтовете на хранителни магазини. Това е отчасти, защото артикулите се разпродават по-бързо, отколкото преди. Но и поради факта, че големите хранителни компании - тези, които произвеждат бисквитки, чипс и консервирани супи например - намалиха своите предложения, пише CNN.  

Когато наредбите за оставане у дома влязоха в сила тази пролет, Mondelez, General Mills, PepsiCo, JM Smucker, Campbell, Coca-Cola и други имаха рязък скок в търсенето на някои продукти. За да се справят с това увеличение, те ускориха производствените линии на най-популярните си артикули и това означаваше намаляване на необичайните такива.  

Причината за този ход: Заводите на големите хранителни компании обикновено трябва да прекъсват производствените си линии, за да сменят продуктите и опаковките, когато преминават от производството на един вид артикул към друг. 

"Необходимо е значително време за смяна на линиите", каза Джонатан Нуди, президент на General Mills за Северна Америка, по време на конференция през март с анализатори. Той добави, че произвеждането на по-малко продукти е един от начините за опростяване на веригата за доставки.  

С по-малки продуктови портфейли компаниите могат също да ограничат усилията си за реклама, дистрибуция и продажби, като съсредоточават средствата и енергията си върху по-малък брой артикули. 

Промяната бележи изместване от предпандемичното мислене. Обикновено големите хранителни компании се опитват да се възползват от хранителните тенденции, като добавят нова разновидност към съществуваща марка - безглутенови или протеинови версии на традиционните зърнени закуски например.  

Преди пандемията тази сложност във веригата на доставки си заслужаваше, така че производителите на храни да могат да преминат в нови и бързорастящи категории. Но сега има повече смисъл да се съсредоточат върху продуктите, които хората купуват най-много.  

По-малко разнообразие, по-прости вкусове  

За Mondelez това означава да произвежда по-малко разновидности на най-популярните си брандове като Oreo.  

„Някои от иновативните вкусове, които разработвахме, решихме да отложим или отменим, за да можем да се уверим, че от гледна точка на производството и от гледна точка на изпълнението можем да продължим да предоставяме на потребителите това, което те познават и обичат“, заяви Глен Уолтър, президент на Mondelez за Северна Америка. 

"Започнахме да оптимизираме портфолиото си в началото на март, когато видяхме скок на търсенето до безпрецедентни нива", каза главният търговски директор на Frito-Lay Майк Дел Поцо в изявление по имейл. 

 „За да поддържаме наличието на продуктите по складовете с темповете, с които се продават, и за да изкараме повече продукт на пазара по-бързо, намалихме асортимента на основните ни марки“, добави още той.  

Възстановяване  

Компаниите вероятно скоро ще се върнат към производството на пълното си портфолио от стоки, заяви Дейвид Дрискол, анализатор на опакованите храни в DD Research. 

До декември "потребителите ще търсят нови продукти в хранителните магазини", каза той и добави, че това вероятно означава, че големите хранителни компании ще пуснат нови продукти през втората половина на годината, за да отговорят на търсенето.