American Express получи достъп до китайския пазар за 27 трлн. долара

Дружеството отдавна се стреми да навлезе в азиатската страна

13:43 | 13 юни 2020
Обновен: 13:44 | 13 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer
Снимка: Andrew Harrer

Китайската централна банка даде зелена светлина на American Express за стартиране на клирингова мрежа, която ще обработва трансакции в юани, предоставяйки на американската компания за дебитни и кредитни карти достъп до пазар за 27 трилиона долара, съобщава The Wall Street Journal.

American Express заяви, че това е първата чуждестранна платежна мрежа, получила лиценз за вътрешни трансакции в континентален Китай. Базираната в Ню Йорк компания развива китайско съвместно предприятие, наречено Express, което ще управлява мрежата ѝ и ще обработва плащания в местна валута, извършени с карти с марка American Express.

Стивън Скури, председател и изпълнителен директор на American Express, заяви, че одобрението от страна на Китайската народна банка е „важна стъпка напред“ в дългосрочната стратегия за растеж на компанията. Дружеството, подобно на много други финансови гиганти в САЩ, отдавна се стреми да развие бизнес сред многобройните потребители и търговци в Китай, а неговите ръководители по-рано заявиха, че компанията има за цел да излезе на пазара през тази година. 

Китай отдавна ограничава достъпа на чуждестранни компании до своя бързорастящ финансов сектор. В постигнатата през януари частична търговска сделка със САЩ Пекин се съгласи да премахне бариерите и да помогне на американските банки, компаниите за кредитни карти и други доставчици на финансови услуги да навлязат на нейните пазари и да развиват по-ефективно бизнес в територията на страната.

През ноември 2018 г. централната банка на Китай разреши на American Express да създаде съвместно предприятие с 50% дял с китайската фирма за финансови технологии LianLian DigiTech Co. и да изгради разплащателната мрежа. През януари китайският банков регулатор заяви, че е приел заявлението на American Express за лиценз за започване на работа с мрежата; това вече е одобрено.

Mastercard Inc. и Visa Inc. също се надяват да разширят бизнеса си в Китай. Повече по темата четете на Investor.bg