Конфликтите във Volkswagen могат да провалят залог за 33 млрд. евро

Проблемите в ръководството на автомобилния производител са заплаха за прехода му към електрическото бъдеще

13:10 | 13 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Sean Gallup
Снимка: Sean Gallup

Конфликт в ръководството на Volkswagen е заплаха за залога на компанията в размер на 33 милиарда евро за участие в електрическата надпревара в индустрията. Още повече, че това се случва в момент, в който продажбите на автомобили се свиват до най-ниските нива от десетилетия, а конкуренцията на Tesla расте, пише Bloomberg в свой анализ. 

Пред последните седмици напрежението в компанията майка на Audi, Porsche, Lamborghini и Bentley стана публично. По време на вътрешно събитие за над три хиляди мениджъри миналата седмица бившият изпълнителен директор на BMW обвини ръководителите в престъпления чрез изтичане на поверителни дискусии, предаде Bloomberg News. 

В понеделник бордът на компанията му отговори, като му отне директния контрол върху Volkswagen. По късно Хърбърт Дийс се извини и публикува изявление, според което членовете на борда “ще продължат да го подкрепят в работата му”. 

Противоречията са разсейване от иначе успешното ръководство на Дийс на германския автомобилен гигант. Откакто пое управлението през 2018 г. той помогна на компанията да премине през скандала, станал известен като Дизелгейт, като ускори усилията ѝ в електрическата надпревара и наложи по-тясно сътрудничество между различните брандове. 

Акциите на VW се представят по-добре от тези на германските му конкуренти BMW и Daimler под управлението на Дийс. Daimler издаде пет предупреждения за печалбата си, като за същия период VW издаде само едно, продиктувано от коронавирусната пандемия. 

Акциите на

Акциите на VW се представят по-добре от тези на конкурентите ѝ под ръководството на Дийс. Графика: Bloomberg 

Управлението на конфликтните интереси на Volkswagen е незавидна задача. Двукласовата структура на акциите на компанията - рядкост в корпоративна Германия - означава, че компанията в размер на 75 милиарда евро е по същество фамилна собственост, като потомците на автомобилния инженер Фердинанд Порше контролират 53-процентен дял от акциите с право на глас. Долна Саксония, където се намира Volkswagen, контролира 20% от гласовете, а мощните профсъюзи имат близо 50% от местата в борда.

Контрастът е Tesla е голям - при производителят на електромобили липсва именно надзор над нейния главен изпълнителен директор Илон Мъск. Докато той може да взима решения едностранно, Дийс трябва да получи съгласието на редица заинтересовани страни, опитвайки се да трансформира компанията.

Volkswagen вече смени главния си изпълнителния директор два пъти от 2015 г. насам, а повече катаклизми не са необходими. В автомобилния производител работят около 670 хиляди души, като той е сред най-големите работодатели в страни като Унгария, Чехия и Португалия. Действията му имат значително влияние върху европейската стабилност.