Индексите в САЩ с най-голям срив от 12 седмици заради притеснения за икономиката

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones изтри 6.9% от стойността си или над 1800 пункта

23:16 | 11 юни 2020
Обновен: 23:16 | 11 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Индексите в САЩ с най-голям срив от 12 седмици заради притеснения за икономиката

Щатските индекси отбелязаха най-големия си спад от 12 седмици насам, след като силният ръст в цената на акциите спря на фона на притеснения за икономиката, съобщава Bloomberg.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones изтри 6.9% от стойността си или над 1800 пункта, като всичките 30 компании в състава му приключиха сесията на червена територия. Широкият показател S&P 500 потъна с 5.47%. Технологичният измерител Nasdaq заличи 5.27%.

Авиокомпаниите, круизните оператори и туристическите компании, чиито акции поскъпваха през последните седмици, понесоха основната тежест на разпродажбите. Поевтиняха и книжата на енергийните компании, водени от спада в цената на петрола. Доходността по десетгодишните американски облигации се понижи до 0.65%, докато доларът поскъпна.

Настроенията на пазара се влошиха заради страховете, че втора вълна на пандемията от коронавируса може да застигне някои щати. Заявленията за безработица в САЩ остават на високо ниво, подчертавайки дългосрочните предизвикателства, предизвикани от пандемията. Данните излязоха ден, след като Федералният резерв обяви прогнозата си за икономиката.

„Страховете за втора вълна се повишават, а и оценката на Фед за икономиката беше малко по-слаба от това, което пазарът очакваше“, коментира Солита Марчели, заместник-главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че САЩ не трябва да спират икономиката си отново, дори ако има скок в случаите на коронавирус, Досега повече от 2 милиона души в САЩ са били заразени. Ръстовете в броя на заразените на отделни места в страната предизвикаха безпокойство сред експертите, дори когато общият брой в страната в началото на тази седмица нарасна с малко под 1%, което е най-малкото увеличение от март.

Междувременно и европейските борси регистрираха най-големите си загуби от повече от два месеца, тъй като инвеститорите претеглят икономическите вреди от пандемията. Индексът Stoxx 600 изтри 4.1% от стойността си, като спадовете поведоха акциите на банките, автомобилните компании и транспортните дружества.

Въпреки че европейските акции поскъпнаха с около 30% до най-високите си стойности в началото на юни, възстановяването на пазара се оказа в застой, тъй като инвеститорите започнаха да прибират печалби. Тази седмица по-добре се представяха компаниите от сектори като здравеопазване, комунални услуги и свързаните с хранително-вкусовата промишленост.

Европейските акции настигнаха по ръстове американските през последните седмици, след като Европейската централна банка удвои програмата си за изкупуване на облигации и Брюксел обяви фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро.

На стоковите пазари петролът губи сериозни позиции малко преди 23 часа българско време в четвъртък. Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с близо 10% до 35.69 долара за барел за контракти с доставка през юли. Брент се търгува с отстъпка от 9.27% до 37.86 долара за барел за доставка през август. Последните спадове заплашват да заличат възстановяването на петрола от историческите отрицателни цени, достигнати през април.

Освен това запасите от петрол в САЩ са на рекордно високи нива и истинското възстановяване на търсенето остава нестабилно предвид риска от втора вълна на коронавируса в някои щати.

Златото успя да повиши цената си с 0,81% до 1734.70 долара за тройунция за доставка през август.

На валутните пазари еврото поевтиня с 0,72% спрямо зелените пари до 1.1292 долара.