Еврото показва признаци на умора на фона на опасенията от втора вълна на Covid-19

Единната валута може да се окаже жертва на собствения си успех

17:52 | 11 юни 2020
Обновен: 18:52 | 11 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Еврото показва признаци на умора на фона на опасенията от втора вълна на Covid-19

Еврото се доказа като основен победител след облекчаването на мерките срещу разпространението на коронавируса по света, като натрупа ръст от 5% за последния месец. Сега обаче валутата може да се окаже жертва на собствения си успех, пише Bloomberg. 

Единната валута поскъпна до 3-месечен връх спрямо долара, след като Федералния резерв представи мрачните си прогнози за икономиката, но печалбите ѝ не се задържаха за дълго. В четвъртък ръстове отбелязаха традиционните активи убежища като йената и швейцарския франк, а доларът поскъпна спрямо повечето от конкурентите си. 

Така еврото се насочи към най-лошия си 4-дневен спад спрямо швейцарската валута от почти две години насам на фона на опасенията от завръщането на коронавирусната пандемия. Данните отчетоха ръст на заразените в няколко американски щата по-рано. 

“Рискът от втора вълна на пандемията може да се превърне в ключовия показател за движенията при валутната двойка евро-долар”, заяви експерт от Mizuho Bank.

Единната валута може да разшири спадовете си, освен ако мерките срещу вируса не продължават да се облекчават и правителствата не одобрят единодушно спасителния фонд. 

Ралито при

По-ранните ръстове в стойността на еврото продължаваха, като бяха достигнати нови върхове. Това обаче беше сигнал, че движенията на пазара не се основават на фундаменти, тъй като рискове, включително по отношение на възможен разпад на търговските преговори за Brexit, бяха пренебрегнати.

Неизбежната корекция 

Някои графики показват, че дълбоката корекция може да се окаже неизбежна за еврото. 

Инвеститорите също така трябва да имат предвид, че ралито при акциите скоро може да бъде преустановено. Половината от книжата на компаниите в индекса Stoxx 600 се търгуват на цени над средните си, тъй като анализаторите очакват бързо възстановяване в следващите 12 месеца. 

В по-ранните часове на търговията в четвъртък еврото отстъпи от 3-месечния си връх, търгувайки се с малко изменение спрямо долара, по-късно обаче обърна посоката с 0,18% спрямо щатската валута.