Афганистанското правителство и талибаните продължават да разменят военнопленници

Двете страни са в готовност за провеждане на мирни преговори

17:00 | 9 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Талибаните и правителството в Афганистан постигат известен напредък в планираната размяна на военнопленници след седмици на военно напрежение, пише Die Zeit.

По данни на афганистанското правителство в последно време то е освободило 3000 талибани от затворите. Талибаните, от своя страна, твърдят, че до момента са освободили около 500 затворници.

От друга страна, и правителството, и талибаните ислямисти потвърдиха готовността си за провеждането на мирни преговори в понеделник.

В края на март САЩ намалиха финансовата помощ за Афганистан с един милиард щатски долара (930 милиона евро), а следващото съкращаване предстои да е през 2021 г. в размер на още един милиард долара. Решението бе взето след неуспешни дискусии между конкуриращите се афганистански политици.

САЩ подписаха споразумение в Катар с представители на войнствените талибани ислямисти за постигане на мир в Афганистан. Споразумението цели многоетапно изтегляне на американските войски от Афганистан и да се стигне до началото на вътрешноафганистански мирни преговори. До 5000 талибани трябва да бъдат освободени в замяна на 1000 души от афганистанските въоръжени сили.

В Кабул обаче действащият президент Ашраф Гани и неговият опонент Абдула Абдула продължават да спорят кой е спечелил последните президентски избори и е законен държавен глава. Гани беше обявен за официален победител след изборите през септември 2019 г. Премиерът Абдула не призна резултата и призова за контраправителство. И двамата са положили клетва като президент.

„САЩ са разочаровани от поведението на двамата афганистански съперници“, каза държавният секретар Майл Помпео след завръщането си от Кабул в края на март. Неуспехът на сформиране на единно правителство уврежда отношенията между САЩ и Афганистан.

След почти две десетилетия война споразумението предвижда изтеглянето на международните войски и има за цел да проправи пътя за мирните преговори в Афганистан.