САЩ намаляват финансовата помощ за Афганистан с 1 млрд. щатски долара

Вътрешните мирни преговори в Афганистан засега се отлагат

14:41 | 24 март 2020
Снимка: Victor J. Blue, Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue, Bloomberg

САЩ ще намали финансовата помощ за Афганистан с един милиард щатски долара (930 милиона евро), а следващото съкращаване предстои да е през 2021 г. Решението е взето след неуспешни дискусии между конкуриращите се афганистански политици. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пътува до Кабул в понеделник, за да подкрепи съставянето на ново правителство, но напусна Афганистан, без да даде коментар по темата, съобщава Die Zeit.

САЩ подписаха споразумение в Катар с представители на войнствените талибани ислямисти за постигане на мир в Афганистан. Споразумението цели многоетапно изтегляне на американските войски от Афганистан и да се стигне до началото на вътрешноафганистански мирни преговори.

В Кабул обаче действащият президент Ашраф Гани и неговият опонент Абдула Абдула продължават да спорят кой е спечелил последните президентски избори и е законен държавен глава. Гани беше обявен за официален победител след изборите през септември 2019 г. Премиерът Абдула не призна резултата и призова за контраправителство. И двамата са положили клетва като президент. Поради неясната ситуация планираните преговори за мир все още не са възможни.

„САЩ са разочаровани от поведението на двамата афганистански съперници“, каза Помпейо след завръщането си от Кабул. Неуспехът на сформиране на единно правителство уврежда отношенията между САЩ и Афганистан. По думите на държавния секретар на САЩ 1 милиард долара финансова помощ трябва да бъдат спрени незабавно, последвани от още 1 милиард долара през следващата година.

След посещението си в Кабул Помпейо се насочи към Катар, за да разговаря с лидерите на радикалните ислямски талибани. Във военновъздушната база Ал-Удейд, която се използва от САЩ и други въоръжени сили в държавата на Персийския залив, той се срещна с главния преговарящ на талибаните Мула Барадар, съобщи говорителят на Държавния департамент. Помпейо призова за спазване на споразумението, подписано миналия месец.

Афганистанското правителство проведе първоначални разговори с талибаните през уикенда относно условията за размяна на военнопленници. Размяната е акцент в споразумението между САЩ и талибаните за прекратяване на конфликта. Афганастинското правителство и талибаните са разделени по този въпрос. Размяната на 1500 затворници е отложена за средата на март. Споразумението предвижда да бъдат освободени до 5000 талибански затворници и до хиляда афгански войници.