Японската икономика се свива по-слабо от първоначалните очаквания

Възможно е ревизираните данни за първото тримесечие да показват неточна картина, предупреждават икономисти

08:30 | 8 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Японската икономика се свива по-слабо от първоначалните очаквания

Японската икономика се свива по-малко от първоначалните очаквания през първото тримесечие благодарение на изненадващо силните инвестиции на бизнеса, но анализатори предупреждават, че последно ревизираните данни вероятно предоставят неточна картина на икономическото здраве на страната, съобщава Bloomberg. 

Ревизираните данни показват, че икономиката на Япония се свива с 2.2% на годишна база през първото тримесечие, което е по-слаб спад от първоначалните изчисления за 3.4%. Резултатите обаче са базирани на изследване, което вероятно надценява силата на бизнес инвестициите предвид коронавирусната пандемия. Според анализатори данните за тримесечието вероятно ще бъдат ревизирани в посока надолу. 

Спадът на

Резултатът все пак показва, че икономиката на Япония се свива в рамките на две поредни тримесечия, като се очаква още по-рязък спад за периода април-юни. Икономисти смятат, че БВП на страната ще се свие с над 20% през това тримесечие - най-големият спад от 1955 г. насам.

Още преди да бъдат публикувани ревизираните данни, икономистите поставиха под съмнение тяхната точност. От финансовото министерство на страната заявиха, че проучването сред бизнеса може да е изкривило резултатите, като добавиха, че ще публикуват актуализирани данни през следващия месец. 

Данните за БВП от понеделник отчетоха, че капиталовите разходи се повишават с 8% на годишна база, като при предишния прочит данните бяха за спад на инвестициите от 2.1%. 

Компаниите, които бяха засегнати от пандемията, вероятно не са имали време или ресурси, за да отговорят на правителствените запитвания по обичайния начин - проблем, който може да засегне широк спектър от изследвания, не само в корпоративния сектор. В резултат на това властите работят с мрачна картина, подготвяйки се за най-тежката криза от десетилетия. 

„Резултатите за БВП за това тримесечие вероятно също ще включват данни от април и май, които не отразяват съвсем реалността“, смята икономист на Daiwa Securities. Изготвянето на статистическите данни в Япония в много случаи отчасти разчита на служители, които отиват на място да направят допитвания до представители на компании, за да съберат данните, отбелязва тя, като добавя, че е трудно да се вземат политически решения въз основа на числа, които може би не отразяват истината. 

Министърът на икономиката на Япония Ясутоши Нишимура заяви, че иска актуализираните данни на министерството да бъдат отразени в следващото преразглеждане на БВП. Той обеща, че състоянието на икономиката няма да се влоши допълнително спрямо ситуацията през април и май, като добави, че правителствените разходи ще помогнат възстановяването. 

Миналия месец правителството в Токио удвои предоставените стимули до около 2 трилиона долара - над 40% от БВП на Япония, за да подпомогне компаниите и домакинствата. Според някои анализатори обаче помощта няма да е достатъчна и ще са необходими още стимули, за да се насърчи потреблението. 

Премиерът Шиндзо Абе преустанови извънредното положение в цялата страна преди две седмици, но завръщането на вируса в Токио предполага, че потребителските разходи може да останат слаби, като се очакват и бъдещи съкращения на служители. 

Междувременно износните пазари на Япония също се борят да отворят отново, което добавя допълнителна тежест върху икономическите перспективи.