Как изглежда баварският план за спасяването на германската икономика?

Предпазването от коронавирусна инфекция е от първостепенно значение в текущата фаза на възстановяването на най-голямата европейска икономика

12:43 | 2 юни 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика, която бе силно засегната от коронавирусната пандемия, постепенно набира скорост. Не само търговията на дребно, ресторантьорството, хотелиерството и туризмът са изправени пред голямото предизвикателство за рестартиране на бизнеса при новите условия. Индустриалните предприятия, които в по-голямата си част са преустановили или ограничили производството си от март, също трябва да се подготвят за моментните обстоятелства, пише Die Welt.

От успеха на това начинание зависи дали икономиката на Германия бързо ще се възстанови след безпрецедентния икономически спад и дали може да компенсира солидните загуби през следващите месеци. Едва тогава големият пакет стимули, планиран от федералното правителство на страната, може да предизвика очакваното подхранване на растежа.

„Независимо какви ограничения се прилагат за ограничаване на заразата, винаги трябва да се създават работни места, които осигуряват производителност и заетост по най-добрия възможен начин и в същото време да се опазва здравето на служителите максимално", се казва в плана на провинция Бавария за спасяването на най-голямата европейска икономика. Стратегията носи названието „Устойчивост - изводи от пандемията“.

Пакетът от мерки, предложен от експерти от различни области, съдържа голям брой конкретни препоръки, насочени към различни по мащаб фирми. Сътрудничеството между отделните компании би било от полза за тях. Особено след като в момента все още не е възможно да се предвиди кога ще бъдат налични ефективни медикаменти или ваксина срещу вируса.

Засега компаниите трябва да се справят с несигурността и да са подготвени, че през следващите седмици – в национален мащаб или в отделните провинции, може да се стигне до подновяване на извънредното положение или поне затягане на ограниченията.

Предпазването от инфекция е от първостепенно значение в текущата фаза на възстановяване. Всяка компания се нуждае от концепция, за да гарантира, че социалната дистанция се поддържа не само в офиса, но и в съблекалните, паркингите, стаите за почивка, в копирните центрове, на входовете и изходите на работните места, се посочва в доклада на провинция Бавария.

Препоръчва се съставянето на контролни списъци, за да може всички контакти да бъдат бързо идентифицирани в случай на съмнения за зараза. Аспирацията и климатичните системи трябва да се проверяват редовно. „Всеки, който все още няма алтернативен подход за справяне с пандемията, е длъжен да го изготви незабавно“, призовават експертите.

За да се установят нови инфекции на ранен етап, от полза ще са техническите решения за извършване на рутинни проверки на всички служители. Експертите препоръчват опцията за безконтактните измервания на телесната температура и честотата на дишането от два метра разстояние с помощта на термокамера и радар.

Освен пространственото разстояние, времевата дистанция също е начин за предотвратяване на инфекции.

Съветът от икономисти, инженери и научни сътрудници, подготвил баварския план за въстановяване, настоява в рестартирането на икономиката си Германия да се фокусира върху дигиталната трансформация. Иновациите са особено важни в областта на цифровизацията, медицината и здравеопазването, енергетиката и опазването на климата, мобилността, индустриалното производство, а също и в хранително-вкусовата промишленост. Дигитализацията е двигателят във всички бъдещи технологични сфери, изтъкват от екипа.